Hlavní obsah

Pokud padne vláda, chce Gross širokou koalici

PRAHA

Místopředseda vlády a ČSSD Stanislav Gross by v případě, že vláda nezíská ve sněmovně důvěru, preferoval širokou koalici bez komunistů. Gross to uvedl v nedělním pořadu televize Nova Sedmička. Místopředseda občanských demokratů Petr Nečas k tomu řekl, že ODS je - kvůli napjaté mezinárodně-politické situaci - ochotna s politickými partnery jednat.

Foto: Městská policie Bílina

Přechod pro chodce

Článek

Také místopředseda vlády Pavel Rychetský podle Novy již dříve uvedl, že za určitých okolností by byl pro širokou koalici, tedy vládní uskupení všech parlamentních stran vyjma komunistů. K takovému scénáři se dnes nakonec přiklonil i Gross.

Zdůraznil, že široká koalice by musela být bez KSČM, která se podle něj stává velmi ortodoxní, bez toho, aby prošla nějakou demokratizací.

Občanští demokraté chtějí stabilní vládu

Určité představy o dalším vývoji mají i opoziční občanští demokraté. Dali sice již dříve najevo, že vládu nepodpoří, ale podle Nečase rozhodně nemají za této situace zájem na jejím pádu. "Nemáme zájem na destabilizaci vlády, protože jsme v klíčovém okamžiku rozhodování o vstupu do Evropské unie," řekl Nečas.

Doplnil také, že do hrozícího konfliktu na Blízkém východě mohou být zapojeni i čeští vojáci, a vláda by proto měla být akceschopná. "Dovedu si představit, že mohou nastat okolnosti typu prudkého růstu cen ropy, ekonomické krize kvůli válce v Iráku, určitých problémů se vstupem do EU, kdy bychom byli minimálně připraveni vést nějaké rozhovory," řekl Nečas.

Zdůraznil ale, že ODS rozhodně nemá mandát na vstup do vlády. O důvěře vládě má sněmovna hlasovat v úterý. K vyslovení důvěry je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny poslanců přítomných na schůzi. Pokud by sněmovna odepřela vyslovit vládě důvěru, předseda dolní komory by to oznámil prezidentu republiky. Vláda pak podle Ústavy musí podat demisi.

Gross by rád viděl v čele ČSSD Špidlu

Stanislav Gross si myslí, že pokud vláda Vladimíra Špidly uspěje při hlasování o důvěře, měl by premiér opět stanout v čele sociální demokracie.

O novém vedení bude strana rozhodovat na sjezdu koncem března. Současný předseda má ale v ČSSD poměrně silnou opozici. Proti Špidlovi a Grossovi se staví i bývalý předseda strany Miloš Zeman. . Zeman prostřednictvím médií opakovaně zpochybňuje Špidlovo působení v čele sociální demokracie.

V souvislosti s volbou prezidenta, v níž neuspěl, viní Špidlu, Grosse i předsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka ze zákulisních intrik. Všechny tři vyzval k odstoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám