Hlavní obsah

Pojišťovny začaly trestat nemocnice Moravskoslezského kraje

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Všech osm nemocnic patřících Moravskoslezskému kraji čelí ze strany zdravotních pojišťoven správním řízením kvůli nevybírání regulačních poplatků. Dosud jich mělo být zahájeno asi 25, přičemž ve všech ukončených případech dostaly nemocnice pokuty v částkách od pěti do 50 tisíc korun.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Pacienti ostravské městské nemocnice Fifejdy nebudou muset od 1. dubna platit poplatky za návštěvu ambulance.

Článek

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný (KSČM) ujistil, že všechny krajské nemocnice, proti kterým pojišťovny zahájily správní řízení z důvodu nevybírání poplatků, se odvolaly.

„Věřím, že až parlament současný zákon o poplatcích zruší či změní, uznají pojišťovny naše argumenty a správní řízení ukončí,“ prohlásil a dodal, že když si člověk uvědomí, že pojišťovny jsou částečně ovládány ministerstvem zdravotnictví, nelze se divit, že jsou správní řízení proti krajským nemocnicím zahajována. „Ministerstvo bere tuto záležitost hodně prestižně,“ připojil.

Udělení pokut je dle VZP podmíněno kontrolou nemocnice

Největší zdravotní pojišťovna u nás, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), zahájila proti krajským nemocnicím zatím pouze dvě správní řízení. „V obou případech se jedná o udělení pokuty ve výši 50 tisíc korun,” uvedl mluvčí VZP Jiří Rod s tím, že obě zařízení, Slezská nemocnice v Opavě i Sdružené zdravotnické zařízení Krnov, se odvolala. Ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec má za to, že nemocnice nic neporušuje. „Poplatky de facto vybíráme,“ řekl.

Rod sdělil, že VZP zahájila řízení jen s těmi nemocnicemi, kde již byla ukončena kontrola ze strany pojišťovny. „V případě ostatních nemocnic dosud provádíme šetření a připravujeme podklady pro zahájení správního řízení.“ V praxi to znamená, že i další nemocnice patřící kraji zřejmě dostanou od VZP padesátitisícovou pokutu, protože problematiku regulačních poplatků řeší stejně, jako nemocnice v Opavě a Krnově.

Přidaly se i další

Podle informací Práva ukončily zdravotní pojišťovny 11 správních řízení a u všech vyměřily nemocnicím pokuty. Kromě VZP je už „rozdaly“ i Hutnická zaměstnanecká pojišťovna (HZP) a Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna (RBP). Podle Jana Vomlely, asistenta ředitele RBP zahájila pojišťovna správní řízení kvůli nevybírání poplatků se sedmi zdravotnickými zařízeními. „Nemohu ale v tuto chvíli potvrdit, že se ve všech případech jedná o nemocnice ve vlastnictví kraje,“ upozornil a dodal, že u dvou řízení již je vydáno rozhodnutí. „Bylo samozřejmě spojeno se sankcí,“ ujistil Vomlela.

Také HZP vedla řízení proti sedmi nemocnicím. A všem udělila pokutu ve výši 10 tisíc korun. Z údajů HZP vyplývá, že se jednalo o Nemocnici Havířov, Nemocnici v Novém Jičíně, Nemocnici ve Frýdku-Místku, Nemocnici Karviná-Ráj, Slezskou nemocnice v Opavě, Sdružené zdravotnické zařízení Krnov a Nemocnice Třinec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám