Hlavní obsah

Pojišťovny chtějí léčebnám sebrat 1,5 miliardy

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Odborné léčebny a ústavy žádají vládu a Poslaneckou sněmovnu, aby se zabývaly problémy v hrazení zdravotní péče. Shodlo se na tom téměř 220 jejích představitelů v úterý na mimořádném shromáždění v Praze. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová kvůli tomu přerušila dovolenou.

Článek

"Jen za první pololetí letošního roku nám nevyplatí 700 miliónů korun, a to pro mnohé by mohlo znamenat vážné finanční problémy," řekl Právu exministr zdravotnictví Ivan David, který je dnes ředitelem Psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích.

Účastníci včerejšího shromáždění zároveň přijali prohlášení v němž varují, že pokud jim zdravotní pojišťovny sníží úhrady i za druhé pololetí a celkově to bude za letošní rok činit 1,5 miliardy korun, bude to mít "trvalý dopad na dostupnost a úroveň péče v léčebnách dlouhodobě nemocných, dětských léčebnách, psychiatrických, plicních a rehabilitačních ústavech i v hospicích."

Léčebny vyzvaly VZP, aby neprodleně peníze doplatila a ve druhém pololetí letošního roku přidala i 13 %, jak jí to ukládá zákon. Zároveň upozorňují vládu, že pokud tak pojišťovny neučiní, "je ohroženo osmiprocentní navýšení tarifních mezd od září, které vláda schválila."

Rozpor ve vyhláškách

V čem je spor mezi léčebnami a zdravotními pojišťovnami? Jeho předmětem je rozpor mezi osm let starou vyhláškou, která ukládá kolik odborného a jiného personálu musejí léčebny mít, aby dostaly proplacenou péči a současnou vyhláškou o úhradách péče.

"Stará vyhláška se nikdy přesně nedodržovala," soudí David. Přesto se pro zdravotní pojišťovny, které nemají peníze, nyní stala záminkou k tomu, aby pokud léčebny nemají stanovený počet odborníků, jim krátila peníze. To ale podle nové vyhlášky nemohou. Ta jim naopak ukládá dát léčebnám ve druhém pololetí o 13 % víc peněz než v prvním pololetí.

"Obě vyhlášky máme dodržovat. Ale jak?" řekla Právu generální ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková. Dodala, že sama VZP tento spor dala k soudu, aby rozhodl. Zároveň oznámila, že se bude týkat maximálně 40 léčeben. Těm ostatním budou faktury proplaceny do měsíce.

Ve hře i nucená správa nad VZP

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová kvůli sporu léčeben a zdravotních pojišťoven včera přerušila dovolenou a zúčastnila se jejich jednání.

"Informovala jsem vládu o situaci. Nyní má vláda třítýdenní dovolenou. To je dlouhá doba. Bezprostředně po jejím návratu se spor musí řešit," řekla Právu Emmerová. Dodala, že pokud zdravotní pojišťovny odmítnou, nabízí se několik řešení včetně nucené správy nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou nebo i výměny ředitele.

Řada léčeben a nemocnic již dala podnět ministerstvu zdravotnictví k zahájení správního řízení se zdravotními pojišťovnami. Emmerová potvrdila, že provede kontrolu toho, jak zdravotní pojišťovny naplňují vyhlášku ministerstva zdravotnictví o úhradách zdravotní péče. Je přesvědčena, že peníze léčebnám patří. Zákon umožňuje zdravotním pojišťovnám odmítnout uhradit pouze tu péči, která nebyla řádně poskytnuta nebo vykázána.

Spor o kvalitu péče

Ředitelka Musílková zřejmě z toho vychází a tvrdí, že pokud léčebny nemají plný počet personálu, nemohou poskytovat péči kvalitní a v plném rozsahu. "S pacienty se málo pracuje, ležící se neotáčejí na posteli apod."

Tato její slova ředitelé léčeben tvrdě odmítají s tím, že péči i s menším počtem lidí zajišťují kvalitní. "Pokud nám ale budou kráceny peníze, nebudeme mít na výplaty, prodlužíme splácení faktur za energie, jídlo, léky, a vznikne chaos," uvedl ředitel David.

Prohlášení účastníků, které se obrací na vládu a poslance o pomoc, bylo přijato drtivou většinou. Situace by měla být vyřešena během srpna. Ředitelé léčeben doufají, že ministryně Emmerová se o to zasadí.

Anketa

Myslíte si, že zdravotní pojišťovny hospodaří dobře s vybranými penězmi?
Ano
15,1 %
Ne
84,9 %
Celkem hlasovalo 298 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám