Hlavní obsah

Pohanka bude dál spolupracovat se soc. dem.

PRAHA

Poslanec Michal Pohanka, jenž se ve středu rozhodl vystoupit z ČSSD, hodlá nadále spolupracovat s levicí. Vyplývá to z jeho výroků, které v pátek pronesl ve Sněmovně. Pohanka se částečně usmířil se šéfem soc. dem. Jiřím Paroubkem, zůstává ale nezávislým zákonodárcem.

Článek

Pohanka se v pátek poprvé po dvou dnech skrývání objevil ve Sněmovně.

Poměr 100 ku 100 mezi bloky bývalé trojkoalice a levicí kvůli nynější Pohankově reakci zřejmě zůstane zachován. "Jsem v pozici nezávislého poslance, můj hlas není automaticky hlasem pro pravici," řekl po schůzce s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Reagoval tak na úvahy, že by mohl být rozhodujícím 101. hlasem pro případnou středopravicovou koalici.

Stejně jako ODS a prezident Václav Klaus je totiž přesvědčen o tom, že vláda založená na "přeběhlíkovi" není řešením. "V tomto se jazýčkem na vahách necítím," řekl Pohanka. ČSSD nyní tvrdí, že poměr sil mezi levicí a někdejší trojkoalicí "sto na sto" se nemění.

Paroubek: Bylo to nedorozumění

Paroubek odvolal svou výzvu, aby Pohanka složil poslanecký mandát. "Řadu věcí já osobně považuji za nedorozumění. V programových věcech jsme se shodli, že mezi námi nejsou žádné rozdíly a v naprosté většině případů Michal Pohanka bude hlasovat stejně jako členové klubu sociální demokracie," tvrdí Paroubek. [celá zpráva]

Také si prý vyjasnili některá "nedorozumění" - například dřívější Pohankovo vyjádření, že na něj ČSSD činila nátlak. "Jestli na něj někdo tlačil, tak to nebyla ČSSD," prohlásil Paroubek.

Poslanec se cítí ohrožen, proto požádal policii o ochranku. V minulosti hovořil o "divných lidech", kteří se kolem něj pohybují. Paroubek si myslí, že by to mohli být policisté. "Mám zvýšený dohled, což je určitá forma ochrany," uvedl v pátek Pohanka. Po vyhodnocení bezpečnostních rizik se podle svých slov rozhodne, zda se v příštích dnech znovu plně zapojí do práce sněmovny.

Pohanka se ve Sněmovní ulici nezdržel dlouho - na chvíli si sedl do své poslanecké lavice, v kuloárech mluvil s místopředsedou klubu ČSSD Davidem Rathem, kterému donedávna dělal náměstka na ministerstvu zdravotnictví, poté se sešel s Paroubkem a místopředsedou strany Bohuslavem Sobotkou a ze sněmovny ještě dopoledne odjel. Novinářům se vyhnul, podle mluvčí ČSSD Květy Kočové z "bezpečnostních důvodů".

Reklama

Související články

Než Pohanka zmizel, s kolegy nehlasoval

Poslance Michala Pohanku jeho kolegové naposledy viděli, když v úterý večer opouštěl jednání mandátového a imunitního výboru. Na něm se nepřipojil k návrhu...

Výběr článků

Načítám