Hlavní obsah

Podvody s kompenzačním příspěvkem pro podnikatele řeší policie

• Aktualizováno

V souvislosti s pokusy o možné zneužití vyplácení příspěvku, tzv. kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a další osoby mající možnost požádat o podporu, podala finanční správa 95 trestních oznámení, v nichž vyčíslila škodu na 51 milionů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejkřiklavější případ podvodu podle správy vedl k zásahu tzv. Daňové kobry. Na jeho základě zlínští kriminalisté stíhají osmatřicetiletého muže a jeho o 15 let mladší družku. Podvody získali více než 700 000 korun, dalších deset milionů díky kontrolním mechanismům finanční správa nevyplatila.

Správa dále sdělila, že je třeba od pokusů o úmyslné podvodné jednání odlišit podání žadatelů učiněná nesprávně z neznalosti, ve spěchu nebo stresu.

Muž chtěl podle policie vylákat stovky tisíc určených k vyrovnání koronakrize

Krimi

„Finanční správa se snaží s žadateli jednat zejména neformálně a až v případě, že nelze tímto způsobem zjednat nápravu, přistoupí k tzv. doměření kompenzačního bonusu. Pro případné další následné kontroly platí standardní lhůta podle daňového řádu,” uvedla správa.

Vrátit by se mělo 181 milionů

Zároveň správa vyzvala k vrácení příspěvku nebo eviduje dobrovolné vrácení v 8812 případech za 181 milionů korun.

Příspěvek je spravován jako daň podle daňového řádu a finanční správa podává zpravidla trestní oznámení na vylákání daňové výhody.

Poslanci schválili pětistovku denně pro podnikatele

Domácí

V rámci příspěvku za jarní vlnu pandemie správa obdržela od OSVČ a společníků malých firem přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun. Zároveň správa dosud také vyřídila 9738 žádostí a vyplatila 132,9 milionu korun v případě příspěvku zaměstnancům pracujícím na dohodu, kteří byli postiženi dopady jarní vlny pandemie koronaviru. V rámci podzimního bonusu pro OSVČ a společníky malých společností s ručením omezeným správa do pondělka vyřídila 15 513 žádostí a vyplatila 148,1 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám