Hlavní obsah

Podvod na voličích, říká Fiala o menšinové vládě. Šéfa Pirátů nabádal k politickému myšlení

Novinky, jas
Aktualizováno

Záměr hnutí ANO sestavit menšinový kabinet je podle lídra ODS Petra Fialy „podvodem na voličích”. Občanští demokraté vylučují podporu takovémuto kabinetu a Andreji Babišovi vyčítají, že se nepokouší sestavit většinový kabinet. Fiala to uvedl v nedělní Partii televize Prima, kde diskutoval s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem.

Foto: Novinky

Šéf ODS Petr Fiala

Článek

Fiala tvrdí, že zatímco ODS odpočátku vládu s hnutím ANO odmítala, jiné strany prý takto striktní nebyly.

Bartoš Fialovi připomněl, že jasná stanoviska vůči ANO zaznívala před volbami nejen od ODS, ale rovněž od TOP 09 a též od Pirátů.

„ANO se musí pokoušet sestavit většinovou vládu,” tvrdí Fiala, že není normální, aby se o tento cíl nesnažil. Fiala připomněl údajný mocenský pakt, který Babiš uzavřel s prezidentem Milošem Zemanem, který menšinovou vládu rovněž preferuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Prezident udělá všechno pro to, aby tady mohl vládnout Andrej Babiš bez důvěry,” uvedl Fiala.

Bartoš konstatoval, že pokud by se situace dostala do stavu, že by prezident nechával u moci vládu bez důvěry, odmítal rozpustit Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby, bylo by nasnadě obrátit se na Ústavní soud se stížností a hlavu státu ke konání takříkajíc donutit.

Spor o předsedu Sněmovny

Fiala se s Bartošem přel o otázku volby předsedy Poslanecké sněmovny. Zatímco ODS hodlá vyslat do boje o toto křeslo Fialu, Piráti oznámili, že podpoří kandidáta ANO Radka Vondráčka.

Fialovi neopomněl připomenout, že pouze třikrát v historii byl šéfem Sněmovny někdo jiný než kandidát vítězné strany. Připomněl rovněž slova staronového šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury z roku 2013, kdy kvitoval nominaci Jana Hamáčka coby zástupce tehdy vítězné ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Podle Fialy by měli Piráti uvažovat „v politických souvislostech” a měli by si uvědomit, co případné zvolení Vondráčka může znamenat. V případě dvou neúspěšných pokusů o sestavení kabinetu pověřuje ke třetímu pokusu právě šéf Sněmovny. Pokud by jím byl poslanec ANO, dá se předpokládat, že by i třetí pokus připadl hnutí ANO. První dva již Babišovi slíbil Zeman.

Návrh TOP 09, kterým by se měly strany pokusit zamezit ustavení Sněmovny, Fiala i Bartoš svorně odmítli.

Topolánek? Bez komentáře, odmítl Fiala spekulace

Fiala nechtěl jakkoliv komentovat spekulace o možné nominaci expremiéra Mirka Topolánka coby prezidentského kandidáta ODS. [celá zpráva]

Bartoš uvedl, že Piráti by někoho mohli podpořit pouze na základě rozhodnutí členské základny.

„Já si nepřeju, aby prezident (Miloš Zeman) pokračoval dál,” uvedl s tím, že si teprve bude muset nastudovat jednotlivé kandidáty a jejich programy. Topolánek by pro něj osobně nicméně nebyl vhodným kandidátem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám