Hlavní obsah

Podpora ODS klesla poprvé od Sarajeva pod 15 procent

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Podpora občanských demokratů podle průzkumu ppm factum opět poklesla, tentokrát na 13,3 procenta. Podle agentury je to poprvé od Sarajevského atentátu, kdy by ODS získala ve volbách do Sněmovny méně než 15 procent hlasů.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Volební model k 5.3. 2013.

Článek

ODS by tak ve Sněmovně obsadila pouze 32 křesel. Naopak nejvíce (66) by jich měli sociální demokraté. 40 křesel by získala TOP 09, 31 by jich připadlo komunistům. Do Sněmovny by se dostali také zemanovci (16 křesel) a lidovci (15).

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Rozdělení mandátů k 5.3.2013 podle ppm factum

Při pohledu na volební model ppm factum je patrná stabilní pozice ČSSD, která by aktuálně získala 25,9 procenta hlasů. „Druhé místo by obsadila vládní strana TOP 09 a Starostové se ziskem 16,5 %, což je patrně odrazem rozsáhlé kampaně Karla Schwarzenberga v prezidentské volbě a také důsledkem současných problémů ODS, která by získala pouhých 13,3 %. Podpora ODS by tak poprvé po téměř 15 letech, tedy od doby po ‘Sarajevském atentátu’, klesla pod hranici 15 % a byla by (nevýznamně) menší než podpora KSČM (13,6 %),“ komentovali výsledky průzkumu jeho autoři.

Podle ppm factum by také znatelně klesla volební účast. K hlasovacím urnám by přišlo jen 50 procent oprávněných voličů, což je o 12 procentních bodů méně než při posledních volbách v roce 2010. „Může se jednat o negativní promítnutí přímé prezidentské volby do nálady voličů,“ zhodnotila výrazný pokles agentura.

Reklama

Výběr článků

Načítám