Hlavní obsah

Podpisem restitucí se premiér zachoval jako uličník, řekl Hašek

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) se chová jako uličník. Myslí si to alespoň místopředseda ČSSD Michal Hašek, který v nedělní diskusi na Prima Family debatoval s místopředsedou ODS Martinem Kubou mimo jiné i o církevních restitucích. Nečas v pátek podepsal smlouvy s církvemi, na jejichž základě jim bude vrácen majetek a vyplacena finanční náhrada, podle opozice však nepatřičně spěchal.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ODS Martin Kuba (vlevo) s místopředsedou ČSSD Michalem Haškem

Článek

Hašek zopakoval veškeré výhrady, které jeho strana vůči vládní podobě církevních restitucí má. Zdůraznil zejména absenci seznamu vydávaného majetku a podobu dohody, která je údajně nevypověditelná. Celá dohoda je podle něj navíc politická.

"Premiér, někde potajmu jak uličník, bez účasti médií podepisuje za zadními dveřmi dohodu na 53 miliard s církvemi," rozhorlil se Hašek, podle něhož by vláda měla řešit primárně jiné problémy.

Kuba připomněl, že restituce církevního majetku se táhnou již 20 let a dodal, že vláda ČSSD v roce 2002 operovala při plánování podoby restitucí s ještě vyšší částkou.

Oba politici hovořili rovněž o návštěvě premiéra Petra Nečase v Bavorsku. Nečas tam citoval část česko-německé deklarace, v níž zaznívá omluva české strany za poválečné křivdy. Hašek i Kuba se shodli, že stejná slova by měla zaznít i od představitelů sudetoněmeckého Landsmanschaftu.

"Je dobře, že bylo jasně řečeno, že žádný majetek vracet nelze," ocenil místopředseda ČSSD premiéra. Kritiku si ovšem Nečas vysloužil za to, že jej na návštěvě bývalého koncentračního tábora doprovázeli představitelé sudetských Němců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám