Hlavní obsah

Podnikatel ze Zlína: Obchodníci, darujte lidem kvalitní respirátory

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímo zaměstnancům České pošty za přepážkou přišel do jejich pobočky na Jižní Svahy ve Zlíně darovat podnikatel Tomáš Slabý ze Zlína deset respirátorů druhé nejvyšší třídy FFP2. Učinil tak nejen kvůli pracovníkům samotným, kteří jsou vystaveni vysokému riziku nákazy koronavirem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Podnikatel Tomáš Slabý přinesl do pobočky České pošty na Jižních Svazích deset respirátorů druhé nejvyšší třídy FFP2.

Článek

Jeho dar se má stát i gestem pro další podnikatele obchodující s ochrannými pomůckami. „Je plno prodejců, obchodníků, co mají skladem respirátory s označením FFP3, které se nesmí podle nařízení ministerstva zdravotnictví mezi lidmi volně prodávat. Stejně na tom nic nevydělají. A jestli mají prodělat nebo někomu pomoci, tak ať to udělají. Nemusí věnovat pouze FFP3, ale klidně i nižší řadu. Pomůže i pár kusů. Pomáhejme tam, kde je momentálně velká návštěvnost,“ sdělil Právu Slabý.

Vláda zakázala vycházet bez ochrany obličeje, vyhradila obchody pro důchodce a omezila vlaky

Koronavirus

Ostatní obchodníky proto nabádá k podobnému činu. „Jestli se vám doma nebo někde ve skladě válí tyto respirátory, rozdejte je. Například pošťáci za přepážkou na Jižních Svazích měli během pondělí přes šest set návštěvníků, a nikdo ze zaměstnanců neměl roušky nebo respirátory. Je ale možné obdarovat i prodavačky v supermarketech, na čerpacích stanicích. Vemte roušku a běžte do nákupního centra, na poštu a rozdejte tomu člověku, co jí nemá a nemůže nikde sehnat,“ vzkázal Slabý.

Z pošty dostal hned zpětné poděkování od více zaměstnanců. „Dozvěděl jsem se, že na poštu chodí lidé pořád i kvůli hloupostem, kupovat například pohledy na Velikonoce. Senioři nad sedmdesát let a bez roušek či jiného opatření proti rostoucímu viru,“ upozornil podnikatel.

V Rakousku čeká 16 kamionů na nakládku roušek a respirátorů pro Česko

Koronavirus

Ministerstvo zdravotnictví vydalo nařízení o zákazu kvalitnějších respirátorů FFP3 8. března. Zakazuje prodávat osobní ochranné prostředky dle nařízení Evropského parlamentu třídy FFP3 jiným osobám než státu a jeho organizačním složkám či osobám distribuujícím zmíněné prostředky, se sídlem nebo usazeným na území České republiky. Ty je mohou prodat či převést pouze České republice a jejím organizačním složkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám