Hlavní obsah

Podle TOP 09 se Vondrova kauza podobá Drobilově

Právo, ada, nig, luk

Vzájemná důvěra mezi koaličními stranami je sice vážně narušena aférami, ale mluvit o nich nahlas na zasedání Sněmovny politici ODS, TOP 09 a VV odmítají. Véčkaři a TOP 09 nicméně trvají na důkladném policejním vyšetření předražené zakázky rámci předsednictví EU.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Téma šmírování politiků ODS bezpečnostní agenturou ABL nebo případná odpovědnost ministra obrany a místopředsedy ODS Alexandra Vondry za zakázku za stamilióny se ale veřejně mezi poslanci probírat nebude.

Alespoň tomu nasvědčuje úterní začátek únorové schůze Sněmovny. Vládní hlasovací mašinérie smetla ze stolu všechny pokusy opozice přinést tato výbušná témata na program dolní komory.

Mohl být porušen zákon

Bouřlivá diskuse o Vondrově případu však proběhla podle informací Práva v klubu TOP 09. „Dospěli jsme k tomu, že policie má dostatek relevantních informací a důkazů, aby tu kauzu vyšetřila. My ji považujeme za velice podobnou kauze na Státním fondu životního prostředí,“ řekl poté Právu předseda klubu Petr Gazdík. Kvůli zmíněné kauze rezignoval ministr Pavel Drobil.

Podle Gazdíka byl zřejmě porušen zákon o veřejných zakázkách. V narážce na Vondrovu budoucnost dodal, že „pokud bude někdo označen trestněprávně, měla by z toho být samozřejmě vyvozena i politická odpovědnost“. Zatímco však v případě údajné korupce na ministerstvu životního prostředí se podle Gazdíka mluvilo o věcech, které se mají stát, u Vondry se podezřelé skutečnosti již staly. TOP 09 nyní počká na policii a pak bude chtít vyvodit případné politické důsledky. Proto podle Gazdíka včera topka nepodpořila zařazení speciálního bodu na program Sněmovny.

Zakázku za stamilióny, která byla udělena bez veřejné soutěže, už začala prověřovat protikorupční policie.

KSČM chce demisi

Vondrovu demisi žádá KSČM. Jeho postoj označil šéf Vojtěch Filip za nedůvěryhodný. „Výroky pana Alexandra Vondry, ale i pana premiéra mi nedávají záruku o tom, že něco bude vysvětleno,“ řekl Filip.

Soc. dem. a komunisté včera marně žádali, aby premiér Petr Nečas objasnil před poslanci situaci kolem ABL a hlavně případná opatření, která by zabránila tomu, aby soukromá agentura špiclovala lidi za pomoci nelegálně koupených dat z policejních databází.

Stejně tak opozice chtěla, aby ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) seznámil Sněmovnu s informacemi, které vedly jeho úřad k podání trestního oznámení kvůli předražené zakázce firmy Promopro při předsednictví EU. Nic z toho ale koaliční poslanci nepodpořili.

Pochopení u vládní většiny tak našel pouze návrh šéfa výboru pro obranu a bezpečnost Františka Bublana (ČSSD). Požádal, aby se Sněmovna zabývala zbavením mlčenlivosti bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka, který chce hovořit před poslanci o armádních zakázkách.

Bártovi věří

A proč ODS, TOP 09 a VV odmítají ve Sněmovně debatovat o kauzách? ODS a VV svým ministrům Alexandru Vondrovi a Vítu Bártovi věří.

Jak řekl předseda poslanců ODS Petr Tluchoř, Vondra se sám na začátku jednání klubu přihlásil. „Měl přímou řeč a dále nebyl na nic tázán,“ uvedl Tluchoř. Klub podle něj ke kauze žádné stanovisko nepřijímal.

Z neoficiálních rozhovorů s představiteli koalice je však zřejmé, že kauzy zvyšují již tak značné napětí mezi vládními stranami.

Vondrou se zabývali i poslanci véček. Jak řekla šéfka klubu Kristýna Kočí, strana trvá na důkladném prošetření kauzy a přeje si, aby již nedocházelo k únikům informací. To je podle Kočí hlavním úkolem nového policejního prezidenta Petra Lessyho.

Pokud jde o Bártu, Kočí zopakovala, že ministr dopravy případ ABL vysvětlil poslancům a ti mu věří. „My jsme neměli žádné doplňující dotazy. Přijali jsme jeho vysvětlení a tím to pro nás končí,“ uvedla Kočí. Dodala, že véčkaři teď konečně mají čas na práci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám