Hlavní obsah

Podle soudu má církev předat státu chrám sv. Víta bez otálení

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, gö, znk

Římskokatolická církev by měla bez otálení předat státu pražskou katedrálu sv. Víta. Z oficiálního stanoviska Nejvyššího soudu (NS) vyplývá, že jeho nedávným rozhodnutím se spor vrátil před okamžik, kdy Městský soud v Praze přiřkl chrám církvi.

Článek

"Rozsudek Nejvyššího soudu je vykonatelný v okamžiku, kdy nabyl právní moci. Té nabývá dnem doručení. Pokud některá ze stran rozsudku neuposlechne, pak druhé straně dává zákon nástroje, jak se svého práva domoci," řekl v úterý mluvčí soudu Petr Knötig.

Zákon hovoří například o žalobě na vyklizení objektu.

Účastníci soudního sporu se podle Knötiga musejí zcela podrobit rozhodnutí NS. "V praxi toto znamená, že po doručení rozsudku o vrácení případu Obvodnímu soudu pro Prahu 1 nastává situace, jaká byla před vynesením pravomocného rozsudku Městského soudu v Praze," uvedl mluvčí.

Soudní spor bude pokračovat 3. května. "Zásadní stanovisko podáme právě tam, žádný z argumentů nenecháme bez povšimnutí," řekl právník Petr Zderčík, který jedná ve sporu s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových za Metropolitní kapitulu.

Jak uvedl, nepovažuje do té doby za potřebné vyřizovat si s protistranou názory na rozsudek prostřednictvím médií. Upozornil, současná jednání o postupu při vracení katedrály se soudního sporu netýkají.

Stát a církev budou o předaní katedrály jednat v pátek

Správa Pražského hradu a Metropolitní kapitula se dohodly, že ve středu budou jednat o předání přilehlých budov katedrály sv. Víta. V pátek pak proberou předání samotného chrámu. Novinářům to sdělili biskup Václav Malý a vedoucí prezidentské kanceláře Jiří Weigl.

Weigl Právu řekl, že při jeho schůzce s kardinálem Miloslavem Vlkem, která se uskutečnila minulý týden, nepadlo ani slovo o tom, že by Vlk nechtěl chrám předat.

"Snažíme se brát vážně závěry soudu, ale konkrétní podoba spolupráce s Kanceláří prezidenta republiky a Správou Pražského hradu je otevřená," řekl novinářům katolický biskup Václav Malý. Lhůta je podle něj svazující a není daná.

O vstupném, které církev po převzetí kostela zavedla, se podle Malého v úterý nehovořilo. Obě strany se shodly, že budou hledat věcné a vstřícné řešení, řekl Weigl. Jak dodal, jednání se nezabývalo soudním sporem, ale věcnými otázkami.

Nejvyšší soud 31. ledna zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 z poloviny června 2006 o navrácení katedrály svatého Víta církvi, podle kterého měl chrám patřit církvi. [celá zpráva] Než padne nový pravomocný verdikt, měla by se památka vrátit zpět do rukou státu.

Církev chce kostelní majetek

Katolická církev se snaží, aby součástí jednání o předání byly nově i otázky týkající se vnitřního vybavení kostela. Předměty nesmírné historické a kulturní hodnoty jsou podle právníka Petra Zderčíka, který ve sporu zastupuje kapitulu, církevním majetkem. [celá zpráva]

Soudní spory o vlastnictví chrámu a přilehlých nemovitostí trvají už bezmála 14 let. Třetí kolo bude před Obvodním soudem pro Prahu 1 pokračovat za dva měsíce. Soudkyně Libuše Fritzová uvedla, že nelze odhadnout, zda už v tomto termínu padne nový rozsudek.

Anketa

Myslíte si, že by chrám sv. Víta měl být ve vlastnictví
státu
84,6 %
církve
15,4 %
Celkem hlasovalo 22923 čtenářů.

Reklama

Související články

Nejvyšší soud sebral církvi chrám sv. Víta

Nejvyšší soud 31. ledna zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 o navrácení katedrály svatého Víta církvi. Deníku Právo to v pátek potvrdil místopředseda...

Výběr článků

Načítám