Hlavní obsah

Podle Semelové si Horáková provaz zasloužila, tvrdí iniciátor trestního oznámení

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dušan Makovský z iniciativy ProtiAlt podal v minulých dnech trestní oznámení proti komunistické poslankyni Martě Semelové. Nelíbí se mu její výroky v České televizi k historickým událostem, jako je poprava Milady Horákové nebo invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. V rozhovoru pro Novinky označil její vystoupení za jeden velký průšvih.

Foto: Kateřina Šulová, Právo

Marta Semelová

Článek

Podal jste trestní oznámení na poslankyni Martu Semelovou. Jakého trestného činu se měla dopustit?

Oznámení směřuje na paragrafy 404 a 405. Jedná se o podporu propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod a o popírání zločinů komunismu a nacismu. Jsou to zákony o zločinech proti lidskosti.

Čím tyto zákony porušila?

Minimálně ve vystoupení v Hyde Parku v České televizi prohlášením, že se Milada Horáková ke všemu přiznala, že její přiznání nebylo vynucené. Jinými slovy ve vysílání řekla, že si Milada Horáková ten provaz zasloužila. Jako zločin by se dalo považovat i její popírání toho, že nikdo nebyl vyhazovaný ze škol, všichni mohli studovat. Její vystoupení v Hyde Parku byl z její strany jeden velký průšvih.

Jak se díváte na skutečnost, že člověk s takovými názory sedí ve Sněmovně?

Jak se na to dívám? Negativně. Po listopadu 89 měla proběhnout alespoň v nějaké lehčí formě obdoba denacifikace, měla se udělat jednou pro vždy tlustá čára, potrestat lidi, kteří měli na svědomí srpen 68, kteří mučili lidi v kriminálech a kteří dnes bohužel – přinejmenším v jednom případě – sedí na krajských zastupitelstvech. Dívám se na to s úděsem, že lidem toto nevadí, že to tolerují, nejsou schopni si uvědomit, jaké zlo zde svou letargií nechávají žít.

Předseda komunistů Vojtěch Filip se dosud Semelové zastával v tom smyslu, že v demokratické společnosti má každý nárok na svůj názor. Co říkáte na tento argument?

Kdyby se měla brát demokracie ve svém holém významu, tak je to systém, který páchá sebevraždu. Demokracie má mít mechanismy, které chrání ji samou před popírači demokracie. Musí mít nástroje, kterými chrání sama sebe.

V některých historických zkušenostech komunisté a nacisti prokázali, že jsou řízeni myšlenkou, která demokracii jako takovou popírá. Proto by se měla demokracie těmto myšlenkám bránit. Není to o svobodě slova, je to jako kdybyste se postavil doprostřed Václaváku, začal hajlovat, řvát ‚Židi do plynu‘ a pak tvrdil, že máme svobodu slova. To prostě nejde, i demokracie má své meze, mantinely a pravidla.

Věříte, že státní zástupce nakonec uzná, že byla naplněna skutková podstata trestného činu?

Pevně v to doufám. Ale popravdě řečeno nevěřím, že by došlo k nějakému zásadnímu soudu, a už vůbec ne, že by se povedlo dostat od listopadu prvního novodobého komunistu před soud. Ale doufám, že nějakou soudní mašinerií vznikne precedens, který dá demokracii mantinely, které řeknou: posud ano, a odsud ne. Doufám, že se to k soudu dostane, ale netroufám si ani v nejhezčích snech představit, že by náhodou paní Semelová skončila za katrem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám