Hlavní obsah

Podívejte se do speciálního vagónu, ve kterém jednala vláda

– Praha
Novinky, zpe

Strakovu akademii, kde se obvykle konají jednání vlády, vyměnili její členové za trochu méně tradiční místo. V pondělí vyrazil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na výjezdní zasedání do Ústeckého kraje a zákony řešil už po cestě ve vlaku. Posloužil k tomu takzvaný konferenční vůz.

Konferenční vůz, ve kterém jednala vládaVideo: Novinky

 
Článek

České dráhy (ČD) zařadily vůz do provozu letos. Dříve sloužil v Rakousku jako restaurační vůz, musel se tedy trochu upravit. Nyní se do něj vejde dvacet až třicet lidí.

„Stoly, které byly v prostoru, jsme nahradili dlouhým stolem, který umožňuje jednání,“ popsal Novinkám mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na jednání vlády cestou do Ústí nad Labem

Pondělní zasedání vlády bylo první větší oficiální akcí, kterou nový konferenční vůz zažil. České dráhy mají ve vozovém parku i starší modely, které vypadají podobně. Chybí jim však modernější vybavení, například klimatizace. Oproti novějšímu vagónu, který může být zařazen do vlaku s až dvousetkilometrovou rychlostí, jsou ty starší také rychlostně omezenější.

Minulé vlády už ve vlacích zasedaly

Konferenční vozy jsou většinou přiřazovány k běžným soupravám, které jedou podle jízdního řádu. Podle Šťáhlavského se používají poměrně často. „V minulosti v nich už vláda zasedala. Používají se i pro různé tiskové konference, využívá ho i parlament a mohou si ho pronajmout i soukromníci,“ dodal Šťáhlavský.

Foto: Úřad vlády ČR

Ministři při jednání kabinetu

Cena pronájmu takové „pojízdné kanceláře” se liší podle požadovaných kritérií. Záleží na délce trasy nebo na tom, co si klienti objednají za jídlo.

Náklady na pondělní vládní cestu vyšly na 41 tisíc korun. „Ukázalo se to jako poměrně efektivní, protože se ve vlaku za hodinu a čtvrt projednaly všechny body, které se netýkaly Ústeckého kraje, například zvýšení platů státních zaměstnanců,” zhodnotil zasedání mluvčí vlády Martin Ayrer. Kabinet podle něj plánuje výjezdní zasedání opakovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám