Hlavní obsah

Podezření z nakupování hlasů voličů v Krupce bude řešit soud

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krupka

Zneplatnění voleb v Krupce na Teplicku se dožaduje pět politických subjektů u krajského soudu. Důvodem je podezření ze skupování hlasů, kterého se údajně dopustilo Sdružení ČSNS a NK - Šance pro město, které volby v obci vyhrálo.

Foto: Pavel Horák, ČTK

Lidé v Krupce čekají před volební místností.

Článek

Výsledek voleb měly ovlivnit hlasy zdejších Romů, které k volební místnosti sváželo dodávkové auto. Nábor voličů před místní prodejnou údajně organizoval neznámý muž, který Romy instruoval jak vyplnit lístek a jak odvolit. Za zakřížkování příslušného sdružení měli Romové inkasovat údajně 300 korun.

„Manipulace s hlasy voličů byla očividná a zarážející, tento postup získávání hlasů je pro nás nepřijatelný a nelze ho jen tak přejít,“ přiblížila ve čtvrtek Právu Miloslava Bačová ze sdružení Zdravá Krupka důvod podání žaloby, byť si uvědomuje, že k porušení zákona zřejmě nedošlo. „Třeba to bude podnět pro legislativce, aby ve volebním zákonu provedli nezbytné změny,“ dodala.

Sdružení, které je z uplácení podezřelé, získalo v jednadvacetičlenném zastupitelstvu šest křesel. Koalici se mu ale zřejmě nepodaří sestavit, protože zástupci stran, která mají v zastupitelstvu většinu 12 mandátů, již podepsali prohlášení, že se sdružením nebudou spolupracovat.

Lídr sdružení Šance pro Krupku a současný místostarosta města Zdeněk Matouš Právu řekl, že rozhodnutí politických konkurentů napadnout průběh voleb respektuje, nicméně ho považuje za unáhlený. „Vznikl pod tlakem médií, která nám nasadila psí hlavu. Znova opakuji, že já ani nikdo jiný z naší kandidátky nikoho nepřemlouval, aby nás volil, natož aby někoho uplácel,“ zdůraznil s přesvědčením, že jeho slova potvrdí soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám