Hlavní obsah

Pod tíhou sněhu padají v ČR střechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Kvůli přívalům sněhu padají střechy objektů v Česku. Jenom na Zlínsku se během noci a středečního rána zřítily tři střechy, čtvrtá spadla dopoledne. Tíhu sněhu nevydržel ve středu dopoledne také zemědělský objekt v Hojovicích na Pelhřimovsku. Náporům podlehly i dvě nafukovací tenisové haly v Libereckém kraji. Při nehodách nebyl nikdo zraněn. Další střechy se zřítily v jižních Čechách.

Článek

Kvůli poškozeným nosníkům ale museli hasiči evakuovat na 70 lidí z obchodního domu v České Třebové ve východních Čechách. Objekt byl bezprostředně poté uzavřen.

Dvě nafukovací tenisové haly spadly v úterý večer také v Libereckém kraji. "Před 19:30 se zřítila hala v Jablonci - Horní Proseči a jen o něco později se zřítila hala v Masarykově ulici v Liberci," uvedla mluvčí libereckých hasičů Iva Michalíčková.

Hasiči zjistili, že na střeše haly firmy Sklopan leží velké množství těžké sněhové kaše. Když majitel začal nafukovací halu vypouštět, protrhla se na ní igelitová krycí vrstva a stavba se zbortila.

Ve středu ráno hasiči zasahovali na střechách policejního ředitelství v Jablonci nad Nisou a na městské knihovně ve Frýdlantě. Hrozilo, že z frýdlantské knihovny sjede na hlavní náměstí lavina sněhu a ledu. Hasičům se podařilo sněhovou hrozbu včas odvrátit.

Pod náporem těžkého sněhu se ve středu zřítila na jihu Čech také skladovací hala v Mříči na Českokrumlovsku. Bortící se laminátový hangár nikoho nezranil, lidé stačili včas utéct. Škoda není zatím vyčíslena. V Nové Bystřici na Jindřichohradecku již v noci spadla střecha haly v areálu technických služeb. Radnice z obav před sněhem nechala uzavřít i tamní školní tělocvičnu.

Sníh ohrozil hospodářská zvířata v Hojovicích na Pelhřimovsku. "Jednalo se o objekt o ploše cca 20x200 metrů, kde se propadla střední část střešní konstrukce. V objektu bylo v tom okamžiku ustájeno okolo 200 krav. Pod spadlým stropem zůstala tři zvířata, která se následně podařilo vyprostit. Žádné ze zvířat nebylo zraněno. Krávy byly převedeny do neporušených částí objektu," uvedla mluvčí hasičů Denisa Vrbová.

Čtyři střechy spadly na Zlínsku

Pod nánosem sněhu se během pár hodin ve Zlínském kraji se zřítila ve středu dopoledne už čtvrtá střecha. Kolem 11 hodiny se zřítila pod nánosem sněhu střecha haly v areálu zemědělského družstva v Zádveřicích na Zlínsku. Nikdo nebyl zraněn, ale škody budou vysoké - v hale stála zaparkovaná osobní i nákladní auta.

V Biskupicích na Zlínsku spadla pod tíhou sněhu lehká montovaná hala o rozměru 10x40 metrů. V areálu bývalého zemědělského družstva zasahují hasiči, kteří pomáhají zaměstnancům odlehčit od sněhu i další dvě haly, u nichž také hrozí zřícení. Střechy se již prohýbají. V objektech jsou zaparkované zemědělské stroje.

"V místě velmi hustě sněží, padá těžký sníh. Budova spadla v noci bez svědků. Její zřícení bylo oznámeno až ráno," uvedl mluvčí hasičů s tím, že se jednalo o skladovací prostory.

Před půlnocí se zřítila část střechy a zdi skladovací haly se stavebním materiálem ve Valašském Meziříčí. "Ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn, a to především proto, že první náznaky narušení statiky téměř celodřevěné budovy byly zaznamenány už kolem třetí hodny odpoledne. Budova byla hlídána a její zřícení se očekávalo," uvedl mluvčí hasičů. 

Ve skladu byly uloženy především desítky oken, dveří, dřevěné či dřevotřískové desky a další stavební materiál. Zborcená část budovy byla široká 15 a dlouhá 45 metrů.

Fotbalisté včas utekli

Střecha městské tělocvičny v Janové na Vsetínsku široká 25 a dlouhá 45 metrů spadla v úterý večer po deváté večer. Nikdo nebyl zraněn, protože tělocvična byla v tu dobu prázdná. Hasiči budovu odpojili od přívodu plynu i elektřiny.

Před příjezdem hasičů tělocvičnu včas opustilo asi 15 mladých fotbalistů a dvoučlenná rodina bydlící v přístavbě tělocvičny. Budova tělocvičny byla stará 30 let. 

Podle svědků, kteří postávali u zřícené budovy, zaznamenali sportovci v podvečerních hodinách podezřelé praskání ve stropě a stěnách. Poučeni z nedávných událostí v ČR i v zahraničí okamžitě přerušili trénink a pomohli s evakuací rodiny a jejich osobních věcí z bytu. Podařilo se jim vynést i další věci a vybavení tělocvičny. Zhruba do hodiny od prvních příznaků narušení stavby se střecha i celá stěna zřítily.

Na Vsetínsku napadlo za posledních 24 hodin  20 až 40 centimetrů nového sněhu.

Anketa

Odklidili jste sníh na střeše svého domu?
ANO
34,4 %
NE
65,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 334 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám