Hlavní obsah

Pod Benešovou se otřásá křeslo

Právo, Naďa Adamičková, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Křeslo nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové se otřásá v základech. Pomyslný hřebíček ve své kariéře si podle všeho zatloukla svými nejnovějšími kritickými výroky na adresu ministerstva spravedlnosti.

Článek

Jejího šéfa Pavla Němce (US-DEU) a ministerského mluvčího Petra Dimuna obvinila z toho, že usilují o její odchod. Dimun pak podle ní měl uplatit 50 tisíci korunami reportéra televize Nova Jiřího Dlabaju, aby očernil její práci.

Právě tato obvinění rozhořčila ministra spravedlnosti natolik, že zvažuje její odvolání.

Němec: chová se jako trhovkyně

"Budu o tom mluvit s předsedou vlády," řekl včera Právu Němec. "Dlouhodobě nezvládá své mediální vystupování, vyjadřuje své osobní postoje, což považuji za nepřijatelné," prohlásil. Podle něj se Benešová chová jako "trhovkyně", a ne jako nejvyšší státní zástupkyně.

Nejnovější spor mezi ministrem spravedlnosti a nejvyšší stání zástupkyní vypukl poté, co ministerstvo nařídilo prověrky státních zástupců kvůli údajné nekompetentnosti některých z nich.

Benešová tvrdí, že se stala obětí provokace související s kauzou katarského prince. Ten byl v Česku odsouzen za sex s nezletilými ke dvěma a půl roku vězení. Němec nařídil začátkem dubna vydat člena katarské královské rodiny do jeho vlasti. Proti se postavila řada soudců i státních zástupců, a Benešová dokonce dala pokyn policii, aby ministrův postup v případu prověřila.

Paroubek chce důkaz

Ministr spravedlnosti včera jakoukoli mstu vyloučil a dodal, že jde jen o další pokračování pomluv. Benešová totiž také uvedla, že ví o třech lidech, kterým byla na ministerstvu nabízena její funkce.

"Ať ty lidi jmenuje," reagoval Němec s tím, že nikomu nic nenabízel. Zatímco ještě před několika týdny se snažil spor zažehnat premiér Jiří Paroubek, nyní u něj Benešová zastání nenašla. Již ve středu uvedl, že pokud nejvyšší stání zástupkyně nedoloží svá tvrzení o uplácení novinářů, neměla by ve své funkci zůstávat.

Rozhovor Práva s Marií Benešovou: Jsem připravena za důvěřivost zaplatit hlavou

V úterý televize Nova odvysílala váš výrok, že redaktor Novy Jiří Dlabaja měl dostat z resortu ministerstva spravedlnosti 50 tisíc korun jako úplatek. Věděla jste v době, kdy jste s redaktorem hovořila, že vaše výroky budou odvysílány?

Nevěděla. Pan redaktor Dlabaja mně zavolal na mobil ve chvíli, kdy jsem seděla u slavnostního promočního oběda mého syna. Což redaktor věděl. Na to reagoval poznámkou, že slyšel, že podle pana Radka Ondruše (bývalý žalobce nejvyššího státního zastupitelství, šetřen pro porušení autorského práva, pozn. red.) jsou na státním zastupitelství nekompetentní lidé. Namítla jsem, že já jsem zase slyšela, že reportáž s panem Ondrušem byla zaplacená a že jsem slyšela i částku. Na dotaz pana Dlabaji "kolik jsem dostal?" jsem řekla: "Prej padesát tisíc." U promočního oběda mě ani ve snu nenapadlo, že si mě pan Dlabaja nahrává se záměrem vystřihnout a odvysílat, myslím, že pouhé tři věty, které s jsem pronesla v neformální situaci. Nebyla jsem panem Dlabajou upozorněna ani na nahrávání rozhovoru, ani na to, že se mnou vede pracovní rozhovor se záměrem odvysílat ho. Ve chvíli promočního oběda mě to opravdu nenapadlo.

Budete se bránit?

Poradím se s kolegy. Myslím si, že pan redaktor eticky nepostupoval. Novinář je povinen upozornit, že telefonický rozhovor natáčí. Nesmí to zamlčet.

Nyní máte předložit důkazy o úplatku 50 tisíc korun.

Řekla jsem co se říká, že jsem taky slyšela. Nevznesla jsem žádné obvinění. Některé důkazy ale mám. Nemohu prozradit pracovníky ministerstva spravedlnosti, kteří mě na uvedené nešvary upozornili. Upozornění jsem dostala i od některých novinářů. Například v ČT odmítli nabídku udělat reportáž s panem Ondrušem s odůvodněním, že jej považují za nedůvěryhodného. Byly mně adresovány i signály, že za kampaní proti státnímu zastupitelství stojí lidé z ministerstva spravedlnosti. I sdělení o 50 tisících, které jsem panu Dlabajovi řekla, pochází od konkrétní osoby. Asi by mi to nepotvrdila. Asi by měla peklo na zemi a už nyní tam, kde pracuje to nemá jednoduché.

Nemáte pocit, že se hraje o vaši hlavu? Už třeba proto, že jste se v kauze sexuálního delikventa katarského prince postavila proti ministrovi spravedlnosti Pavlu Němcovi a dala dokonce podnět k prověření jeho postupu?

S odstupem několika dnů si myslím, že se jedná o jistou součást hry, která vyústila v provokaci založenou na soukromém rozhovoru mezi mnou a redaktorem Dlabajou. Reagovala jsem v tomto rozhovoru na nepodložená obvinění předkládaná panem Ondrušem a bylo to jen pro uši pana Dlabaji. Stalo se, že to pak sestříhali tak, aby to mohli podat jako útok na nezávislost médií z mé strany. Pochybila jsem. Měla jsem předpokládat, že Nova se zachová tak, jak učinila. Jsem připravena za svou důvěřivost zaplatit vlastní hlavou.

To se asi stane. Ministr spravedlnosti Němec ve čtvrtek v rozhlasové stanici Radiožurnál naznačil, že vaši hlavu chtít bude.

Ve vedení státního zastupitelství jsem se ničeho nedopustila. Nechám rozhodnutí na vládě, která posoudí jestli jsem nebo nejsem vyvrhel. Sama odstupovat nebudu. Nechám se odvolat.

Takže se nevzdáváte, i když máte soustavně konflikty s ministrem Němcem?

Ne. Má práce je totiž soustavný zápas s nezávažnější hospodářskou a finanční kriminalitou, jakou je například kauza Radovana Krejčíře, kauza zmanipulovaných konkursů a zločinného spolčení okolo soudce Jiřího Berky.

Co budete dělat po vašem případném odvolání?

Zůstanu právní profesi věrná. A mám radost, že v pondělí jako právník promoval můj syn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám