Hlavní obsah

Poctivej, žádnej francouzskej, liboval si Klaus, kterého v Opavě přivítali chlebem

Právo, Aleš Honus
Opava
Aktualizováno

Své pověsti europrovokatéra nezůstal nic dlužen prezident Václav Klaus při své návštěvě Moravskoslezského kraje. Když před Obecním domem v Opavě ochutnal chleba se solí, jímž ho přivítal primátor města Zdeněk Jirásek (ČSSD), labužnicky se usmál a neodpustil si narážku na adresu francouzského pečiva.

Václav Klaus se v Opavě setkal s primátoremVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Chleba tady máte dobrej, takovej poctivej. Žádnej francouzskej nebo něco takového,“ řekl prezident primátorovi slezské metropole při vstupu do Obecního domu, kam přišel diskutovat se starosty opavského okresu.

Během setkání v Obecním domě si Klaus mimo jiné neodpustil kritiku evropské politické reprezentace. Když se ho jeden z účastníků zeptal, kterého evropského politika si nejvíce váží, řekl: „Já jsem po tragédii ve Smolensku ztratil poslední osobu přemýšlející, mající svůj názor, nechovající se stádně a tak, aby uspokojil všechny kolegy, aby ho poplácávali po ramenou. Já takovou osobu kolem sebe dnes nevidím. Vidím celou řadu rozumných lidí, ale vidím je ve světě, mimo Evropu,“ řekl Klaus.

Dále upřesnil, že nejde o žádnou osobní kritiku konkrétních lidí, ale o špatný systém, protože podle Klause nelze většinu času trávit v letadle na lince do Bruselu. „Vstoupili jsme do světa ne demokracie, ale postdemokracie,“ dodal Klaus.

Foto: Aleš Honus, Právo

Prezident Václav Klaus uvítán chlebem a solí

Ekonomie nade vše

Klaus se v průběhu dopoledne setkal také se studenty Slezské univerzity v Opavě, kde prezentoval svou novou knihu Evropská integrace bez iluzí. Asi po dvaceti minutách se během své přednášky zeptal, zda se v Opavě studuje i ekonomie. Když dostal zápornou odpověď, velmi se tomu podivil.

„Ekonomie je královna společenských věd. Všechno ostatní se dá dostudovat v pátém ročníku,“ řekl prezident k pobavení zaplněné auly, kam dorazilo několik stovek studentů.

Klaus odpoledne návštívil Ostravu, kde se mimo jiné setkal s primátorem Petrem Kajnarem (ČSSD) a náměstkem moravskoslezského hejtmana Miroslavem Novákem (ČSSD).

K obědu bio kuře

Před slavnostním obědem v ostravském hotelu Imperial, kde se Klaus setkal s podnikateli sdruženými v Národním strojírenském klastru,  Kajnarem (ČSSD) a Novákem (ČSSD), jej obdržel z rukou generálního ředitele Vítkovic Jana Světlíka neobvyklý dárek.

„Něco jsme si pro vás připravili. Je to lahev se dvěma sklenicemi na whisky, které zdobí ozubená kolečka,“ usmíval se Jan Světlík a dodal, že jde o raritu. „Říkáme tomu machinery glass,“ usmíval se Světlík. Prezidenta nezvyklý dárek velmi potěšil a s úsměvem jej od šéfa Vítkovic převzal.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Šéf Vítkovic Jan Světlík předvádí Klausovi lahev a sklenice na whisky s ozubenými kolečky.

Pak se hosté pustili do slavnostního oběda. Prezident si v Ostravě pochutnal na dvojitém vývaru z hovězí oháňky se zeleninovou sedlinou, jako hlavní jídlo měl bio kuře pečené na másle s bylinkami a k němu šťouchané brambory s hráškem a silnou kuřecí šťávou. Oběd zakončil dezert v podobě smažených hrušek s brusinkovou omáčkou. K jídlu se podávaly dva druhy vín. Nechyběla ani káva a čaj.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Prezident Klaus v Ostravě poobědval i s ostravským primátorem Petrem Kajnarem (zcela vpravo) a náměstkem moravskoslezského hejtmana Miroslavem Novákem (druhy zprava).

Návštěvu Ostravy zakončí hlava státu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě. Poté letecky odcestuje do Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám