Hlavní obsah

Počet sněmovních výborů zůstane pravděpodobně stejný

Praha

Předsedové poslaneckých klubů se na čtvrteční schůzce shodli na tom, že by měl počet výborů v Poslanecké sněmovně zůstat i v tomto volebním období stejný jako dosud, mělo by jich tedy být 19. Některé strany přitom donedávna požadovaly kvůli úsporám počet výborů redukovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Článek

"Domluvili jsme se, že bude stejná struktura výborů jako minule," komentoval schůzku po jejím skončení šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Předsedové podle něj řešili hlavně zřízení výborů, počty jejich členů a počty míst, která v nich obsadí poslanci jednotlivých stran. Funkce pro členy prý neřešili.

Některé strany přitom donedávna požadovaly snížení počtu výborů. Například lidovci s ANO se počátkem listopadu dohodli na sloučení výboru pro obranu s výborem pro bezpečnost. Pro svůj návrh ale pravděpodobně nebudou mít dostatečnou podporu. "Nebudou se slučovat. Jeden z klubů navrhne sloučení, nicméně ostatní kluby to nepodpoří, takže v tuto chvíli pracujeme s tím, že budou dva samostatné výbory," vysvětlil Stanjura.

Výbory se podle něj budou obsazovat podle poměrného zastoupení. "Ty počty v zásadě odpovídají poměrnému zastoupení, to je ze zákona, takže teď už jednotlivé kluby vědí, kolik svých zástupců mají kam nominovat," popsal.

ČSSD zřejmě povede pět výborů

Předseda klubu ČSSD Roman Sklenák doplnil, že se spolu s kolegy shodli také na zrušení jedné stálé komise, sloučení dvou delegací a přejmenování volebního výboru na mediální, protože to více vystihuje jeho náplň. Podvýbory zatím zřizovat nechtějí. "Počkali bychom nějaký delší čas, přibližně dva tři měsíce, a poté teprve se vrátili k diskusím o zřízení podvýborů," uvedl Sklenák.

ČSSD podle něj vychází z principu poměrného zastoupení, a má tak představu, že povede asi pět sněmovních výborů. Největší parlamentní strana uvažuje, že si řekne o výbory v protikladu k ministerstvům, která obsadí. "O tomto se skutečně jedná, není to uzavřená záležitost," komentoval informaci Sklenák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám