Hlavní obsah

Počet opilců se na záchytkách téměř zdvojnásobil i kvůli krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř na dvojnásobek proti loňskému roku se zvýšil v prvních dvou měsících roku počet lidí, kteří svůj alkoholický výlet skončili na záchytce. Podle některých lékařů to může signalizovat nejen rostoucí spotřebu alkoholu v Česku, ale i bezprostřední dopad ekonomické krize na stále více lidí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Aby se nám zachycení svěřovali, proč se opili, to říci nelze, tak důvěrný vztah mezi personálem záchytky a jejími nocležníky nevzniká. Ale například v období od začátku ledna do poloviny března loňského roku bylo v kraji Vysočina zachyceno 164 osob, z čehož 59 bylo nezaměstnaných. Letos v této kategorii už evidujeme rovnou stovku,“ řekl Právu mluvčí provozovatele záchytky – Služeb města Jihlavy Martin Málek s tím, že se přitom zvýšil celkový počet zachycených na 217.

„Ve špatných dobách utápějí lidé žal v alkoholu, to je známá věc. Nepijí, ale doslova chlastají.“
Lumír Mraček, vedoucí českobudějovické záchytné stanice

 „Ve špatných dobách utápějí lidé žal v alkoholu, to je známá věc. Nepijí, ale doslova chlastají. Zatím máme klientů stejně, ale očekávám, že jejich počet bude skutečně stoupat. Pokud ovšem budou pít na veřejnosti a ne doma,“ řekl Právu vedoucí českobudějovické záchytné stanice Lumír Mraček.

Zatímco v záchytné stanici v Kroměříži v prvních dvou měsících roku 2008 pomohli vystřízlivět 37 klientům, letos jich už za stejnou dobu bylo 65.

„Zda je to projev dopadů krize, to si však netroufnu odhadnout,“ sdělila mluvčí nemocnice v Kroměříži Veronika Klímová. Doplnila, že mezi klienty jsou zastoupeny nejrůznější kategorie lidí, od bezdomovců až po podnikatele. Pobyt na záchytné stanici v Kroměříži patří k nejdražším z těchto zařízení. Platí se tu podle skutečných nákladů, které vedení vypočítalo na 12 700 korun za noc.

Přibývá opilých cizinců

Varovným signálem je i rostoucí počet cizinců, kteří končí na záchytce. Patrné je to především tam, kde byli cizinci, zejména Ukrajinci a Mongolové, téměř masově zaměstnáváni, jako kupříkladu v Pardubicích nebo v Plzni.

„Je pravdou, že v poslední době tu máme převážně cizince, a to téměř 99 procent. Nejvíce se jich rekrutuje z bývalých pracovníků z Ukrajiny, Polska a Slovenska,“ řekla Právu v plzeňské záchytce sestra Ivana Krenďáková. Za noc strávenou na záchytce přitom Čech platí dva tisíce korun, cizinec šest tisíc.

„Obvykle jim dáváme složenku, ale zda zaplatí, už nevíme,“ dodala. Nárůst klientely zaznamenali lékaři i v Protialkoholní záchytné stanici v Brně-Černovicích. „Nelze říci, zda přímo souvisí s krizí,“ říká zdravotní sestra. Dodala, že v 95 procentech případů personál neví, o koho jde, zda o zaměstnance, nebo živnostníka apod. „Do papírů zaznamenáme jen tehdy, pokud se dozvíme, že jde o zaměstnance, ale většinou jen odhadujeme původ každého klienta, nezjišťujeme to,“ sdělila sestra.

„Konzumace alkoholu má stoupající tendenci, určitou roli v tom hrají i sociální nejistoty,“ řekl Právu mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl, podle kterého znatelně narůstá počet výjezdů záchranářů k lidem, kteří se v opilosti zranili sami, nebo je naopak jiný opilec napadl. „Znatelný je nárůst hlavně v pracovních dnech, a to i během dopoledne,“ řekl.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám