Hlavní obsah

Počet obyvatel ČR se opět zvýšil, přispěla hlavně migrace ze zahraničí

Novinky, jas
Aktualizováno

Během prvních tří čtvrtletí letošního roku přibylo v České republice téměř 28 tisíc obyvatel. Celkem tak na konci září žilo v republice 10 637 794 lidí. Na nárůstu počtu obyvatel se podílela především migrace ze zahraničí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku

Článek

Za prvních devět měsíců se v ČR narodilo 86 636 dětí a zemřelo 84 957 lidí. Kojenecká úmrtnost se meziročně mírně snížila na 2,5 promile.

„Podíl dětí narozených mimo manželství dosáhl 48,5 procenta a byl v meziročním srovnání mírně nižší. Údaje za třetí čtvrtletí tak potvrzují zastavení dlouhodobého trendu rostoucího podílu dětí narozených mimo manželství,” konstatoval ČSÚ.

Demografové si povšimli i vysokého počtu sňatků. Od ledna do září jich bylo 47 793. „Nejvíce svatebních obřadů se letos konalo v červnu, a to téměř 10 600. Šlo o nejvyšší měsíční počet za posledních devět let. Více než 10 tisíc párů snoubenců vstoupilo do manželství také v průběhu srpna. Vůbec nejoblíbenější bylo datum 18. 8. 2018,” uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Do ČR se ze zahraničí přistěhovalo 43 059 lidí a ze země odešlo 16 699 osob. Do ČR nejčastěji mířili občané Ukrajiny, Slovenska, Rumunska a Bulharska. Ukrajinci představovali i nejvyšší počet vystěhovalých.

Reklama

Výběr článků

Načítám