Hlavní obsah

Počasí na Vánoce: Deštivo, bláto, ale docela teplo

Štědrý den letos proběhne na blátě a to doslova, neboť o víkendu čekají meteorologové četné srážky, které však navzdory ročnímu období budou sněhové až od poloh nad 1200 metrů nad mořem. V závěru tohoto a úvodu příštího týdne navíc budou teploty stoupat i nad hranici 10 stupňů Celsia, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Sněhové zpravodajství 20.12.2018Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ve čtvrtek bude převážně zataženo s občasným sněžením. Ojediněle se vzhledem k odpoledním teplotám v intervalu od –2 do 2 stupňů Celsia mohou objevit i mrznoucí srážky.

V pátek začne počasí ovlivňovat teplá fronta, převládat bude oblačno až zataženo se smíšenými či dešťovými srážkami. Ráno budou teploty v Čechách klesat na 2 až –2 stupně, na východě i republiky až k –4 stupňům. Přes den se mohou navzdory začátku astronomické zimy, která začne ve 23:21, šplhat v Čechách na 5 až 9 a na Moravě a ve Slezsku na 1 až 5 stupňů Celsia. Na většině území je navíc třeba počítat s čerstvým, v horských oblastech i silným větrem.

Teplá fronta se naplno projeví v sobotu. Ranní minima klesnou na 8 až 4 stupně v Čechách a 4 stupně až nulu na Moravě a ve Slezsku. Odpolední maxima se dostanou na 7 až 11 stupňů Celsia. „Na celém území bude převládat zataženo s deštěm a přeháňkami,” doplnila Honsová a připomněla, že i nadále bude vanout čerstvý vítr.

Zataženo s deštěm či přeháňkami bude i v neděli. Ráno teploty klesnou na 6 až 2 stupně, přes den se dostanou na 6 až 10 stupňů Celsia.

Na Štědrý den se zásadnější změny nedočkáme. Zataženou oblohu doplní občasný déšť či přeháňky. Ráno se teploty dostanou na 5 až 1 stupeň, odpoledne vystoupají opět na 6 až 10 stupňů Celsia. Večer by se v souvislosti s přechodem studené fronty mělo začít ochlazovat.

Na Boží hod se charakter počasí ještě výrazněji nezmění a převládat bude velká oblačnost s deštěm. Posune se však hranice sněžení, takže sněhové vločky by se měly objevovat už od nadmořské výšky 400 či 500 metrů. Ráno teploty klesnou na –2 až –6 stupňů, přes den setrvají mezi 0 a 4 stupni Celsia.

Ve středu o 2. svátku vánočním se bude dále ochlazovat. Oblačné počasí setrvá stejně jako ranní minima, ale přes den by se měly teploty pohybovat jen kolem nuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám