Hlavní obsah

Počasí na koupání? V přehradách mezi hnijícími rybami a odpadky to nezkoušejte

Vlna veder doslova vyhání lidi k vodě. Ne všude je to ale bez nebezpečí. Nedávná povodeň zanechává stopy i tam, kde se lidé v tuto dobu už dávno koupají. Nejhůře jsou na tom zřejmě přehradní pláže kolem vltavské kaskády, například na slapské nebo kamýcké přehradě. Voda je zde podle hygieniků naprosto nevhodná ke koupání a hrozí infekce.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

„Na Slapech a na kamýcké přehradě rozhodně nedoporučujeme koupání, protože tam jsou velké nálezy uhynulých ryb,“ potvrdila Právu vedoucí odboru komunální hygieny středočeské hygienické stanice Libuše Polanská.

Během povodní totiž z orlické přehrady přetékala voda vrchními výpustěmi. Spolu s vodou tudy proplouvaly i ryby, které se pádem z několika desítek metrů vysoké hráze potloukly a nyní v řece hynou, hnijí a znečišťují vodu.

Kromě ryb je v řece odpadní voda z mnoha obcí, kde ještě nefungují čistírny odpadních vod zničené záplavami. „Do vody je spláchnuté všechno z polí, břehy i voda jsou zamořené různým odpadem, dřevem a naplaveninami a všechno tam postupně doplouvá a hnije,“ doplnila hygienička.

Ačkoli se teplota vody dostává ke 20 stupňům a během veder bude stoupat, lidé si koupání na obvyklých místech neužijí.

Zákaz koupání proto platí téměř ve všech kempech na Vltavě, například na Živohošti, Ždáni, Županovicích, Měříně či v Nové Rabyni.

Raději na jezera a rybníky

O něco lépe by na tom mohly být rybníky nebo jezera mimo nedávno rozvodněné řeky.

„Všechny rybníky na Plzeňsku jsou senzoricky v pořádku, jen po celé ploše Velkého Boleveckého rybníku jsou vodní květiny nepříjemné při plavání,“ řekla včera Právu Andrea Zábranská z Krajské hygienické stanice v Plzni.

„Mácháč“ má 24 stupňů

Dobré zprávy jsou od Máchova jezera. „Poslední měření ukázala, že voda je vhodná ke koupání, ale se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi. Voda je kalná,“ potvrdila mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.

„Dnes jsem naměřil teplotu vody 24 stupňů,“ dodal v úterý Julius Korec, pracovník infocentra společnosti Reagata Máchova jezera.

„Povodně nám nezpůsobily žádné problémy,“ informoval nájemce Autokempu Třeboň na břehu Opatovického rybníka Jiří Neubauer s tím, že voda je perfektní, má 20 stupňů a ohřívá se.

Vzhledem k tomu, že nástup teplého počasí teprve začal, většinou se vodní nádrže nestačily ani pořádně prohřát, tudíž jsou podle hygieniků ve velmi dobrém stavu. Usadilo se i zakalení či naplaveniny, které přinesla do nádrží povodeň.

Hygienici však právě v souvislosti s rozvodněním některých toků nabádají k obezřetnosti. „U koupališť ve volné přírodě, nádrží ke koupání a u koupacích oblastí nelze vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí,“ uvedla Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám