Hlavní obsah

Počasí bude monotónní, inverze se snad rozpustí v úterý

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I nadcházející týden bude na většině území ve znamení zatažené oblohy s nízkou oblačností, kterou budou doprovázet ranní mlhy a ojediněle i mrholení. Změna by mohla přijít o víkendu, po němž by se mohlo začít postupně ochlazovat, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počasí v příštích dnech bude i nadále poměrně monotónní. "Nízkou inverzní oblačnost doplní po ránu mlhy, které mohou namrzat, a to zejména v místech se zmenšenou oblačností, v horských oblastech či mrazových kotlinách," upřesnila Honsová. Objevit se může i ojedinělé mrholení.

Největší šance na rozpuštění nízké oblačnosti bude v úterý, kdy by mohlo být místy až polojasno. Ve vyšších vrstvách atmosféry bude na naše území proudit teplý vzduch, který bude v pondělí a úterý udržovat odpolední teploty mezi čtyřmi až osmi stupni.

Od středy by mohlo být ještě tepleji, mezi pěti a devíti stupni. V místech, kde se rozpustí oblačnost, by se mohla teplota dostat až ke 12 stupňům. V 1000 metrech bude teplota stoupat nejprve k šesti, od poloviny pracovního týdne až k osmi stupňům Celsia.

S možnými dýchacími obtížemi musí kvůli špatné rozptylové situaci i nadále počítat astmatici a kardiaci.

Charakter počasí by se měl změnit o víkendu, kdy by se měly objevit četné srážky, na horách by mohlo sněžit. Následně se zřejmě ochladí a sníh se objeví nejen na horách, ale i v nížinách.

Anketa

Vadí vám inverze a mlhy?
ano, hodně
45 %
vadí, ale moc na to nemyslím
37,4 %
ne
17,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15538 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám