Hlavní obsah

Po třech týdnech se podle Babiše neuvolní nic

Praha
Aktualizováno

Vláda se po uplynutí tří týdnů, na které vyhlásila přísnější opatření proti šíření koronaviru, nechystá rozvolňovat. Při interpelacích ve Sněmovně to ve čtvrtek řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Článek

„Určitě nebudeme rozvolňovat,“ uvedl Babiš (ANO) na poslanecký dotaz, co se stane, až uplynou tři týdny přísnějších opatření. Ta platí v Česku od pondělí, naplánována jsou do 22. března.

Česko už to samo nezvládá, využilo pomoci Německa

Domácí

„Lidé se ptají, co bude. Žádám vás, řekněte, jaká opatření chystáte v případě zlepšení, zhoršení nebo stagnace,” ptala se Pirátská poslankyně Olga Richterová. „Řekněte občanům, co máte za strategii,” přidal se kolega Martin Jiránek (Piráti).

Babiš na dotazy reagoval s tím, že pro rozvolnění není důvod, epidemiologická situace není dobrá. „Potřebujeme se vrátit k normálu. K tomu ale musíme snížit počet nakažených a hospitalizovaných,” poznamenal.

Nikdo neví, co se stane

Podle premiéra nyní nelze říct, kdy by k rozvolnění mohlo dojít a jak se bude situace vyvíjet. „Nechci se vyjadřovat k predikci epidemiologické situace. Nejsem schopen odpovědět. Nikdo neví, co se stane. Predikce není možná,“ prohlásil na plénu.

„Vím, že by všichni chtěli vědět, co bude. To ale bude záležet na tom, jak se omezí mobilita a jak lidé sníží kontakty,“ dodal.

PŘEHLEDNĚ: Od pondělí platí přísnější opatření

Koronavirus

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ještě na konci února v rozhovoru pro Právo řekl, že pokud Česko dodrží třítýdenní zpřísněný režim, může s příchodem druhého čtvrtletí začít uvolňovat.

„Vydržme tři týdny, testujme, očkujme a dodržujme určitá pravidla a pak začne uvolnění. Když to zvládneme a přetrpíme tohle čtvrtletí, tak v tom druhém by se mělo začít uvolňovat,” řekl.

Epidemiologická situace v Česku se v posledních týdnech zhoršuje. Za středu ČR eviduje přes 15 tisíc nově nakažených. Nemocnice nestačí s kapacitou - aktuálně je v nich přes osm tisíc infikovaných, z toho 1700 ve vážném stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám