Hlavní obsah

Po spuštění datových schránek může na soudech nastat chaos

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za deset dní má papírové dopisování s českými institucemi nahradit elektronická pošta zasílaná do datových schránek. Projekt ale provázejí problémy, nejnapjatější je situace v justici. Podle některých kritiků může systém v prvních dnech zcela zkolabovat.

Článek

„Obávám se, že v souvislosti s aktivací nastane ve státní správě a justici velký třesk, neřkuli průšvih, který záhy negativně pocítí občan, účastník soudního či správního řízení,“ napsal v pondělí na svém blogu bývalý prezident soudcovské unie Jaromír Jirsa.

Jirsa: nastane kolosální chaos

Upozornil, že systém se v hlavním městě testuje pouze u jediného soudu a nikdo proto není schopen říct, co nastane, až do něj všechny soudy budou muset umístit statisíce písemností. „Bez doručování nemohou soudy fungovat, nastane kolosální chaos,“ varoval Jirsa.

Nemáme dostatečnou kapacitu takzvaných diskových polí, nemáme proškolené zaměstnance, kteří budou datové schránky obsluhovat
soudce Jan Sváček

Z možného přetížení sítě mají některé soudy skutečně těžkou hlavu. „Domníváme se, že bude třeba zvýšit kapacitu naší počítačové sítě a k tomu zatím nedošlo. Proto jsou signály, že tok informací by mohl být velmi pomalý,“ podotkl Právu předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček.

V napjaté finanční situaci si zdejší soud nemohl letos dovolit nakupovat nový hardware. „Nemáme dostatečnou kapacitu takzvaných diskových polí, nemáme proškolené zaměstnance, kteří budou datové schránky obsluhovat,“ vypočítává Sváček.

Náměstek ministryně spravedlnosti Marek Görges, který na projekt datových schránek v resortu justice dohlíží, je přesvědčen, že termín spuštění datových schránek k 1. listopadu nic neohrozí.

„Zásadní problémy nepředpokládám prostě proto, že ten systém bude mít nějaký náběh. Ale dlouhodobě je zcela neudržitelná situace v tom, a to mají soudci pravdu, že chybějí peníze,“ řekl Právu Görges. Ministerstvo spravedlnosti spustí svou datovou schránku už tento pátek tak, jak to státním orgánům uložila vláda na svém pondělním jednání.

Hlásí se víc lidí  než úřadů

Podle údajů ministerstva vnitra mělo v polovině října aktivovanou datovou schránku jen 865 orgánů veřejné moci z více než 7,5 tisíce, jimž to od listopadu ukládá zákon. Ve stejné době si přitom schránku dobrovolně aktivovalo přes šest tisíc fyzických osob, jimž zákon tuto povinnost neukládá.

Podle Miroslavy Kašpárkové ze Svazu měst a obcí ČR je za liknavostí zejména obecních úřadů klasický úřednický přístup, kdy prostě čekají na listopad, až bude datová schránka povinná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám