Hlavní obsah

Po snížení DPH některé léky dokonce zdražily

Právo, Václav Pergl

Řada lidí se domnívala, že snížení DPH z 15 na 10 procent od Nového roku by mohlo znamenat, že léky o pět procent zlevní. Ve skutečnosti tomu tak ale není. Snížení ceny je mnohem menší, někdy ho pacienti ani nepoznají, dokonce u některých léků může být cena i vyšší, protože výrobci zdražili.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Na konci listopadu jsem kupoval balení léku Concor 2,5 mg na vysoký krevní tlak a zaplatil jsem 60 korun. Pátého ledna mě stejné balení přišlo na 71 korun. To je navýšení o 18 procent,“ neskrýval pro Právo rozhořčení při návratu z lékárny v Nové Pace na Jičínsku sedmdesátiletý Zdeněk Ouzký.

„Snížení DPH se promítlo v cenách regulovaných léčivých přípravků snížením ceny o rozdíl v DPH. To znamená, že se snížil doplatek pacienta i úhrada zdravotní pojišťovny. Na každých 100 korun je to zhruba 4,30 až 4,40 Kč,“ sdělil Právu mluvčí České lékárnické komory lékárník Aleš Krebs.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Otazník nad cenou volně prodejných léčiv

Připustil, že u některých léků se mohla snížit úhrada zdravotní pojišťovny a pak pacient doplatí víc než dosud. V drtivé většině pacient ale nyní u léků na předpis bude platit méně, byť jen o koruny.

Například u velmi rozšířeného léku na vysoký krevní tlak Prestarium Neo 90 x 5 mg tbl. byl před změnou DPH doplatek pacienta 149 korun, nyní je 142 korun.

U dalšího přípravku na tlak Micardis Plus 28 x 80/12,5 mg tbl. byl doplatek 111 korun a nyní je 106 korun. U antibiotika Klacid SR 7 x 500 mg tbl. byl doplatek 67, nyní je 64 korun.

Pojišťovny ušetří

U volně prodejných přípravků, které pacient nemá na předpis a hradí je v plné výši, se dopad snížení DPH podle viceprezidenta České lékárnické komory Michala Hojného ukáže do konce ledna, až lékárnám dojdou zásoby nakoupené za původní DPH.

I tady mohou výrobci ceny zvednout a přípravky mohou být pro pacienty dražší než loni. Doplňky stravy a léčebná kosmetika, stejně jako nikotinové náplasti a další prostředky pro odvykání kouření, zůstaly v 15procentní sazbě.

Očekávaná úspora by mohla představovat pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) až 1,3 miliardy korun za rok
mluvčí VZP Oldřich Tichý

Rozdílné sazby jsou u některých přípravků na stejnou obtíž, třeba na syndrom suchého oka jsou kapky se sazbou 10, 15 i 21 procent. Komora lékárníků proto jedná s výrobci o sjednocení sazeb.

Snížená DPH za léky znamená, že uspoří i zdravotní pojišťovny. „Očekávaná úspora by mohla představovat pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) až 1,3 miliardy korun za rok. Peníze budou použity na zdravotní péči,“ sdělil Právu mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Boj lékáren o klienty

Už se rozvinul i boj lékáren o zákazníky. V  lékárenské síti Dr. Max od začátku ledna platí u léků na předpis jen 50 procent doplatku. Snížený doplatek se vztahuje na děti do 15 let a seniory od 60 let a na léky hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Počítá se vůči maximálnímu regulovanému doplatku. Výhody nabízí i pacientům od 15 do 60 let, a to formou akčních cen na vybraná léčiva a další produkty.

Postup lékárenského řetězce ale napadla lékárnická komora. Její prezident Lubomír Chudoba Právu sdělil, že „vzhledem ke konstrukci slevy se již ne zcela překvapivě setkáváme s případy, kdy je lék pro pacienta i po 50procentní slevě na doplatku dražší než v jiné lékárně bez jakékoli slevy“.

V lékárnách nejméně do konce ledna, než si ceny léků „sednou“, tedy mohou být problémy.

Česká lékárnická komora pacientům doporučuje, aby se u lékárníků zajímali o to, zda není jejich přípravek možné zaměnit za jiný s totožným složením a účinkem, ovšem s nižším nebo nulovým doplatkem. Je to cesta bezpečná nejen ze zdravotního hlediska, ale může být šetrnější i k peněžence pacienta.

Reklama

Výběr článků

Načítám