Hlavní obsah

Po prudkých bouřkách zůstaly zatopené domy a polámané stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Po tropických teplotách z předešlých dnů, kdy rtuť teploměru přesáhla třicet stupňů a na řadě míst padaly teplotní rekordy, vtrhly ve čtvrtek na území ČR silné bouřky s krupobitím. Mezi 15. a 16.hodinou přišly bouřky do Jihočeského, Jihomoravského, Pardubického a Královéhradeckého kraje a na Vysočinu. Zasaženy byly také střední Čechy. Nejpostiženější obcí jsou Křenovice na Přerovsku.

Článek

Během jedné hodiny mohlo podle radarových odrazů odhadem spadnout lokálně 15 až 20 mm srážek. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Například na Kroměřížsku a Prostějovsku pršelo tak intenzivně, že voda zaplavila některé silnice a domy. Lokální povodně postihly i lokality, které jimi byly poškozeny již minulý týden. [celá zpráva]

Na některých místech pršelo kolem páté hodiny tak silně, že se místy setmělo a rozsvítila se tak v některých obcích na Kroměřížsku pouliční světla.

Křenovice na Přerovsku to odnesly podruhé

Kritická situace je v Křenovicích na Přerovsku, kde se vylil místní potok a zaplavil domy. Zasahují zde hasiči a policie. Prudká bouře obec zasáhla již podruhé za uplynulý týden. Lidem, kteří sotva dokončili úklid po nedávných přívalových deštích, vyrazil na pomoc v těžké situaci i psycholog.

"Voda zasáhla polovinu obce. Nyní tam zasahují dvě jednotky dobrovolných hasičů a jedna jednotka profesionálů. Opadla již voda, čerpáme vodu ze sklepů, lidé vymetají bahno," řekl ve 21:00 operační důstojník prostějovských hasičů.

Potok se v obci rozvodnil také přesně před týdnem. Voda zasáhla tehdy třetinu z 200 domů. Přívalové deště měly tehdy tak velkou sílu, že narušily i statiku některých domů. Tři z nich se musejí nakonec zbourat, další opravit. Potok se ve čtvrtek vylil jen chvíli poté, co v obci lidé dokončili náročný úklid.

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.

Podle starosty obce Zdeňka Vrány byly čtvrteční záplavy o něco menší, než minule. "Voda však opět tekla po návsi, zatopilo to znovu zahrady, sklepy. Voda však už odešla zpět do koryta. Přišlo to přesně po týdnu, jen o hodinu dříve. Lidi jsme varovali rozhlasem, chystali jsme i pytle s pískem," řekl starosta.

Bouřka lámala stromy a zaplavovala domy

Hasiči na Zlínsku zaznamenali více než tři desítky výjezdů. Mluvčí Ivo Mitáček označil stav za kalamitní na více než polovině území kraje. Zaplaven je například podjezd ze Zlína Fryšták na Dlouhé ulici. Policie doporučuje řidičům, aby vůbec nevyjíždeli. Zaplaveny jsou také domy v Halenkovicích.

Olomouckém kraji likvidovali hasiči zatopené sklepy a popadané stromy. Vpodvečer napočítali na téměř čtyři desítky zásahů. Nejvíce z nich je na Prostějovsku.

"Jde hlavně o spadlé stromy a čerpání vody, většinou ze sklepů. Stromy popadaly v důsledku větru, který bouře doprovází," řekl operační důstojník krajských hasičů.

Na Vysočině bouře s lijákem a někde i s kroupami porazila desítky a možná i stovky stromů. Nejhorší situace byla na Havlíčkobrodsku. Vichřice zasáhla částečně i Pelhřimovsko.

Přívalové bouřky v Pardubickém kraji zatopily sklepy i silnice. Popadaly desítky stromů. Třiadvacetiletý řidič u Mladotic na Chrudimsku utrpěl lehké zranění hlavy, když na jeho automobil spadl strom. Situace byla nejhorší na Chrudimsku, Orlickoústecku a Pardubicku.

Praze museli hasiči zasahovat kvůli silnému větru, zajišťovali odpoledne i utrženou markýzu a uvolněné lešení.. Bouřka a vítr zasáhly doposud především severní část hlavního města. Nárazy větru místy dosahovaly kolem 90 kilometrů za hodinu.

Desítky stromů polámal silný vítr při také ve Středočeském kraji. Kvůli přívalům vody bylo vytopeno několik sklepů.

"Všude jsou problémy. Spousta vody, kterou neberou kanály a lidem teče do sklepů. V Ratajích nad Sázavou rozvodněný potok poškodil mostek a vyplavil tři domy," řekl ředitel kolínského územního střediska hasičského záchranného sboru Jan Bradna.

Po bouřkách přijde citelné ochlazení

V pátek by ještě mělo být průměrně 23 až 27 stupňů Celsia a polojasno s občasnými srážkami. Poté se ještě trochu ochladí a od víkendu by i po celý příští pracovní týden mělo být kolem 20 stupňů Celsia, předpověď počítá s občasnými srážkami.

Podobné počasí, tedy ne příliš vysoké teploty a četnější srážky, předpokládá i výhledová měsíční předpověď ČHMÚ.

Reklama

Související články

Nadprůměrné teplo vydrží další měsíc

Podle dlouhodobé předpovědi má být dalších třicet dní teplotně nadprůměrných. Obloha ale nebude pořád jasná. Srážky mají být průměrné, Česko čekají i bouřky....

Jaro je nejsušší za posledních 45 let

Letošní jaro je nejsušší za posledních 45 let. Sucho už je na 68 procentech území republiky. Nejvíce jím jsou postiženy Středočeský a Ústecký kraj,...

Výběr článků

Načítám