Hlavní obsah

Po Praze se bude prohánět tramvaj T3 Coupé. Pro zájemce bude k pronájmu

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

V Pražských ulicích bude jezdit nová „výletní“ tramvaj. S konceptem pražský dopravní podnik (DPP) přišel v reakci na přibývající žádosti o pronájem tramvají ke komerčním účelům. Projekt by měl být hotový na podzim příštího roku. Tramvaj, jejíž podoba vychází z legendárního modelu T3, si bude moci pronajmout každý, a to za 5900 Kč na hodinu.

Po Praze se bude prohánět tramvaj T3 Coupé. Pro zájemce bude k pronájmu

 
Článek

Jen za loňský rok dopravní podnik uskutečnil zhruba 1800 komerčních jízd tramvají.

„Takže jsme vydedukovali, že tento koncept bude vhodný pro všechny zájemce,“ řekla Novinkám k nápadu na vznik výletní tramvaje mluvčí DPP Aneta Řehková.

Luxus na kolejích

Dopravní podnik si od projektu slibuje, že bude mít „exkluzivní produkt” nabízející luxusní cestování, že si díky tramvaji zvýší prestiž, že ji bude moci využít pro interní kampaně a také ji bere jako poctu strojům T3.

Na vizáži T3 Coupé dopravní podnik spolupracuje s designérkou Annou Marešovou. Stroj by měl vycházet ze vzhledu Tatry T3, ale řada věcí bude jinak.

T3 Coupé
Tramvaj si zachovává poetiku 60. let a vyjadřuje tak poctu designerovi Františku Kardausovi (1908–1986), který byl autorem původní tramvaje Tatry T3. Designéři se nejvíce inspirovali původní T3, ale pro nápady také chodili do starších typů tramvají. Součástí interiéru je i bar, který vychází z tramvaje T1, kde podobný pultík sloužil k prodeji jízdenek. Návrháři nezapomněli ani na původní znehodnocovač jízdenek, jenž bude v tramvaji natrvalo, a cestující při každé jízdě dostanou originální T3 Coupé jízdenku. Tramvaj tak nabídne požitek nejen z jízdy po Praze v polootevřeném voze, ale poskytne i zážitek ze stylového interiéru.
Zdroj: DPP

„Kromě toho, že navrhujeme zcela novou konstrukci a nové řešení interiéru i exteriéru, chodíme také do vozoven a hledáme po skladech staré blinkry, reflektory a další prvky z tétrojek. Vždycky nad těmito detaily žasnu, jak všechno bylo skvěle vymyšlené, zpracované a dotažené. T3 je prostě legenda a jsem moc ráda, že se mohu na takovém projektu podílet,“ svěřila se Marešová.

Každý cestující dostane jizdenku.

Vedle starých prvků by tramvaj měla nabídnout i luxus. „Tramvaj bude mít i vlastní bar, taneční parket nebo znehodnocovač jízdenek. Každý cestující dostane originální jízdenku,“ popsala některé prvky Řehková.

Původní záměr byl vytvořit kabriolet, finální koncepce ovšem umožní využívat vůz i v zimním období, kdy je pronájem tramvajových vozů pro různé akce nejvíce žádaný.

Foto: archiv DPP

V tramvaji bude místo jak pro bar, tak pro taneční parket.

Designblock

Tramvaj se zatím teprve přestavuje, vnitřek a některé prvky jsou však už nyní k vidění na výstavě Designblock na pražském Výstavišti.

„Jsou tam připravené sedačky přímo do této tramvaje a každý návštěvník dostane virtuální brýle, takže si každý návštěvník bude připadat, jako že tou tramvají skutečně jede,“ prozradila Řehková.

Reklama

Výběr článků

Načítám