Hlavní obsah

Po pokusu o převrat v Horních Počernicích vyhrožoval anonym defenestrací

• Aktualizováno
Právo, Jindřich Ginter

Anonymní volající vyhrožoval ve středu defenestrací starostce pražských Horních Počernic Haně Moravcové (bezpartijní) i ostatním radním, kteří jí zůstali věrní. Byla to reakce na skutečnost, že rada přečkala pokus o "převrat", který organizoval bývalý starosta Ivan Liška (dříve ODS).

Foto: archiv

Starostka Horních Počernic Hana Moravcová

Článek

Liška patřil mezi celorepublikové starostenské rekordmany, neboť do posledních voleb v tomto křesle za ODS seděl 20 let. V pondělí večer sám od sebe svolal zastupitelstvo, které předtím starostka Moravcová zrušila, a vedení obce se na něm pokusil odvolat. Do středečních 16.00 potom dal úředníkům a radním kolem Moravcové ultimátum, pod nějž se podepsal už jako starosta, že mají vyklidit kanceláře.

Podle právníků je odvolání starostky Moravcové a radních v H. Počernicích iniciované Liškou neplatné, protože zastupitelstvo může svolávat a odvolávat pouze starosta, nikoliv tedy jen skupinka zastupitelů, které spojují společné politicko-ekonomické zájmy.

V tuto chvíli se čeká na závazné stanovisko magistrátu hl. města Prahy.

Liška se zatím stáhl

Každopádně zřejmě samozvaný starosta Liška na své vyklízecí ultimátum zjevně zatím rezignoval, neboť do kanceláře starosty se nakonec dostat nesnažil.

Zatím se stáhl i sociální demokrat Vilém Čáp (22), jenž usiluje o získání pozice místostarosty, a kvůli tomu v pondělí po měsíční přípravě otevřeně přeběhl z koalice k Liškovi, který mu toto křeslo na právně značně pochybném zastupitelstvu přiklepl.

Východiskem ze zjevně politické patové situace v H. Počernicích, která paralyzuje rozhodování v klíčových věcech a projektech,  je svolání řádného zastupitelstva, kterému v těchto hodinách a dnech předcházejí jednání o tom, kdo koho vlastně podpoří.

Foto: Z oficiální internetové prezentace Viléma Čápa

Vilém Čáp z ČSSD v Horních Počernicích se usilovně snaží stát místostarostou a tak osciluje mezi místní opozicí i křehkou vládnoucí koalicí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám