Hlavní obsah

Po ODS se i KSČM přiklání k předčasným volbám

Právo, gö, luk
PRAHA

Komunisté by mohli být po ODS druhou stranou prosazující předčasné volby. Šéf KSČM Miroslav Grebeníček přestává věřit, že by soc. dem. přišli s pro ně přijatelným programem. I když už splnili hlavní podmínku KSČM - zbavit se Vladimíra Špidly - a odchod US-DEU do opozice je na spadnutí.

Foto: HZS Kralupy

Nejprve vzplál žlutý odpadový kontejner, následně i hned vedle stojící postarší Favorit.

Článek

"Moc možností není," řekl Grebeníček v pondělí na dotaz Práva. Podle něj nelze totiž počítat s podporou vládního programového prohlášení komunisty, pokud nezaznamená výrazné změny. "Rozlišuji názory hrstky představitelů ČSSD a jejích řadových členů, s nimiž komunikujeme v přípravě na komunální volby, kteří si přejí naplňování levicového volebního programu," dodal.

ODS na předčasné volby spěchá, neboť zjevně chce s ohledem na své rekordní preference kout železo dokud je žhavé. Počítá s volbami nejpozději v červnu 2005. Letošní souběh s volbami krajskými a senátními by se již nestihl a ani k tomu není všeobecná vůle.

Na ústavní zákon by hlasy nestačily

Jedinou možností, jak rychle vyvolat předčasné volby, je schválení ústavního zákona o zkrácení funkčního období Sněmovny. K tomu je potřeba nejméně 120 z 200 poslanců a 49 z 81 senátorů. ODS a komunisté mají ve Sněmovně jen 98 hlasů. Zejména u zákonodárců ČSSD a Unie svobody se nedá očekávat jejich souhlas vzhledem k nízkým volebním preferencím těchto stran.

Další cesta k mimořádným volbám by byla zdlouhavější. Podle ústavy má prezident právo dvakrát jmenovat premiéra a pokud ten ani podruhé neuspěje, je výběr nového předsedy vlády na šéfovi Sněmovny. Až po třetím neúspěchu lze vypsat nové volby.

Senátoři se ve svých názorech značně liší. Předseda senátorů ČSSD Petr Smutný je pro zachování dosavadní většinové koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. "Protože jinou většinu nevidím. Stále upřednostňuji koaliční vládnutí, jakékoli opoziční smlouvy nebo zákulisní podpory nejsou evropským řešením," řekl.

Lidovec Stodůlka: všichni bez KSČM

Nejlepším řešením na zbývající dvouleté období by byla podle místopředsedy senátorů KDU-ČSL Jiřího Stodůlky nekomunistická vláda ČSSD, ODS, lidovců a US-DEU nebo odborníků. "Už bychom měli zapomenout na ty naše pseudospory a pustit se spíš do hledání širšího konsenzu," uvedl Stodůlka.

Místopředseda senátorů Klubu otevřené demokracie Jan Hadrava (US-DEU) si myslí, že Gross má šanci sestavit vládu pouze s podporou KSČM. "Všechny kroky, které předtím učiní, jsou kroky jenom pro to, aby veřejnosti zdůvodnil, že mu nic jiného nezbývá," míní bývalý místopředseda unionistů. "Teď bude trochu předváděčka kostýmů a vážných tváří," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Související články

Špidla rezignoval, vláda padne ve středu

Porážka ve volbách do Evropského parlamentu a vnitrostranická rozhádanost nakonec dovedly předsedu ČSSD Vladimíra Špidlu k rezignaci. A to i přes těsnou výhru...

ODS vládu soc. dem. a lidovců nepodpoří

Jednou z možných cest, kterou by mohla být sestavena nová vláda, je utvoření dvoubarevného kabinetu ČSSD a KDU-ČSL, který by byl podporován ODS. Tuto možnost...

Výběr článků

Načítám