Hlavní obsah

Po Kadlecovi rezignoval i Růžek

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Růžek podal v pátek písemně svou rezignaci premiéru Vladimíru Špidlovi. Právu to potvrdily dobře informované zdroje, které si však nepřály být jmenovány. Šéf Národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec stejný krok učinil již ve čtvrtek.

Foto: www.liska-evvo.cz

V rámci konference představí lektoři i zajímavé výukové programy pro školáky.

Článek

Oba šéfové klíčových bezpečnostních institucí, které disponují nejtajnějšími informacemi, ohlásili ve čtvrtek odchod poté, co se členové vlády po bouřlivé diskusi před třemi týdny shodli na potřebě jejich odvolání.

Důvodem ke zbavení funkce měly být spory mezi oběma institucemi. Mezi politiky se však veřejně hovoří o tom, že Růžek i Kadlec se stali obětí vnitrostranické boje v soc. dem. Podle těchto spekulací se ministr vnitra Stanislav Gross chtěl po aférách s odposlechy svých telefonátů a hovorů ministra obrany Jaroslava Tvrdíka zbavit Růžka jako velkého spojence Špidly, a proto se rozhodl obětovat i svého chráněnce Kadlece.

Podle informací z bezpečnostních složek spory mezi BIS a NBÚ v posledních měsících nevznikaly a na jejich práci si nikdo nestěžoval.

Kdo nahradí Kadlece?

Zatímco Růžka by měl ve funkci vystřídat jeho dosavadní náměstek Jiří Lang, tvrdší oříšek čeká vládu při obsazení funkce ředitele NBÚ. Jak vyplývá z dostupných informací, politici se zatím na žádném vhodném kandidátovi neshodli. Po odchodu Kadlece bezpečnostní úřad prozatímně povede Jan Mareš, který je jediným Kadlecovým náměstkem.

O rezignaci obou mužů má rozhodnout vláda v pondělí. Ani jeden z odcházejících ředitelů ale nebyl dosud podle informací Práva na zasedání kabinetu přizván. O jejich rozhodnutí by měl ministry informovat pouze premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám