Hlavní obsah

Po grémiu i předsednictvo ČSSD vyzvalo Rozbořila k rezignaci

Praha
Aktualizováno

Předsednictvo ČSSD v sobotu vyzvalo olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila, aby kvůli obvinění z korupce rezignoval na všechny veřejné funkce. Přijalo stejnou výzvu, na které se v pátek shodlo grémium vládní strany. Stejný postoj zaujal i Ústřední výkonný výbor ČSSD. Rozbořil výzvu opět odmítl, nepřijel ani do Prahy.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD)

Článek

"Diskuse na jednání Ústředního výkonného výboru potvrdily, že toto je stanovisko strany," prohlásil po jednání výboru Sobotka. Na řadě je teď podle něj olomoucká krajská organizace ČSSD, která dosud za Rozbořilem stála, aby se se situací vypořádala a vybrala kandidáta nového hejtmana. Předseda olomoucké krajské organizace Jiřího Zemánek před novináři připustil, že Rozbořilova podpora v kraji by už nyní nemusela být tak silná jako dříve.

"Předsednictvo ČSSD vyzývá Jiřího Rozbořila, vzhledem k jeho trestnímu stíhání, aby rezignoval na všechny veřejné funkce. Politické grémium žádá krajskou organizaci ČSSD v Olomouckém kraji, aby neprodleně zahájila výběr nového lídra pro krajské volby," tlumočila ČTK usnesení užšího vedení strany její mluvčí Eva Gregorová.

Rozbořil se k rezignaci už minulý týden v Olomouci neúspěšně snažil osobně přesvědčit premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Hejtmana podpořila většina sociálních demokratů olomouckého krajského výboru. Podle Sobotky tím převzali zodpovědnost za nesprávné rozhodnutí. Přes sílící tlak vedení strany na Rozbořilův odchod se z některých krajů ozývaly hlasy, že by k odchodu neměl být nucen.

Rozbořil, který čelí podezření z podplácení, na jednání ústředního výkonného výboru podle očekávání nedorazil. Podle premiéra tím přišel o příležitost se hájit. Jako jediný z obviněných v olomoucké korupční kauze je Rozbořil stíhán na svobodě. Hejtman s obviněním nesouhlasí a podal proti němu stížnost. Na svém rozhodnutí zůstat ve funkci trvá a nevidí důvod, proč jezdit do Prahy: "Vše, co bylo řečeno a mohl jsem říct, jsem řekl. Má účast by rozhodnutí grémia ani předsednictva nezvrátila." .

Trojice dalších mužů je ve vazbě. Čelí obvinění z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení. Jde o olomouckého šéfa odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje, náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece a podnikatele Ivana Kyselého, blízkého přítele exministra vnitra Ivana Langra.

Jednání ústředního výboru ČSSD nebylo svoláno kvůli Rozbořilově kauze, ale bylo dlouhodobě plánováno. Jeho tématem jsou volební řády v návaznosti na březnovou změnu stanov strany týkající se sestavování kandidátek. Na výběru kandidátů ČSSD do voleb se podle ní mají nově podílet všichni straníci, nikoli jen výbory sociální demokracie a delegáti na konferencích. Na kandidátkách pro krajské a sněmovní volby pak musí být nejméně 40 procent žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám