Hlavní obsah

Po 11 letech od požáru má Praha stavební povolení na opravu Průmyslového paláce

Novinky, jas
Praha

Po jedenácti letech od požáru levého křídla Průmyslového paláce na holešovickém Výstavišti získalo hlavní město stavební povolení na jeho obnovu a rekonstrukci zbývajících částí. Výběrové řízení na zhotovitele stavby chce město vypsat ještě letos.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Průmyslový palác na snímku z roku 2015

Článek

„Pravomocné stavební povolení nám nyní konečně otevřelo cestu k jeho obnově a k rekonstrukci celé budovy,” uvedl ke stavebnímu povolení náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Průmyslový palác by se po opravě měl stát multifunkčním prostorem pro veletrhy a společenské akce. Namísto zničeného traktu bude postavena replika nýtované konstrukce.

Obnova by měla začít ve druhé polovině příštího roku, nyní se připravuje rozpočet stavby a vypsání veřejné zakázky na stavitele. Odhadovaná cena je 1,2 miliardy korun.

„Během rekonstrukce vybudujeme také nový podchod pod Průmyslovým palácem směrem ke Křižíkově fontáně, který horní a dolní část Výstaviště lépe propojí," popsal Vyhnánek, podle něhož je důležité, aby Výstaviště bylo po dobu rekonstrukce otevřeno návštěvníkům.

Průmyslový palác z roku 1891 zachvátil požár v říjnu 2008. Plameny zcela zničily levé křídlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám