Hlavní obsah

Po 100 letech se v Česku vylíhl orel skalní

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libavá

Ochráncům přírody se splnil sen. Po více než 100 letech se ve volné přírodě v Česku vylíhlo mládě vyhubeného orla skalního. Úspěch se dostavil po sedmi letech projektu Návrat orla skalního do České republiky. Na svět malý orel skalní vykoukl před 14 dny ve vojenském prostoru Libavá, na pomezí Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Foto: E. Gombala

Orlice Libavá s mládětem

Článek

„Je to pro nás velmi příjemná až dojemná zpráva. Po prvních neúspěších přišel konečně dlouho očekávaný úspěch. První hnízdění orlů skalních v Česku jsme totiž zaznamenali už v roce 2010, pak i v roce 2011. Byla však neúspěšná. Loňský rok byl navíc velmi špatný, zaznamenali jsme nenahraditelné ztráty zmizením orlího páru Davida a Filomény, zastřelen byl také orlí samec Urban,“ sdělil Petr Orel, vedoucí projektu na záchranu orlů a také vedoucí Stanice na záchranu živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku.

Foto: E. Gombala

Samice při krmení

Upozornil na to, že paradoxně nezahnízdil orlí pár vypuštěný ochránci coby mláďata, ale orlí samec se samicí, kteří přilétli na Moravu ze Slovenska.

„Samice, kterou jsme pojmenovali Libavá, se narodila v Nízkých Tatrách, samec Slávek pochází z Malé Fatry. Tento mladý čtyřletý orlí pár se vloni úzce napojil na naše vypuštěná mláďata a několik dní s nimi trávil ve vypouštěcí lokalitě. Následně pak obsadil hnízdo po zmizelé Filoméně a Davidovi,“ líčil Orel.

Harmonický pár

„Samec pravidelně střídal při inkubaci, teď pečlivě střeží hnízdo s mládětem, když se jde samice prolétnout nebo nakrmit. Vzorně se také stará o přísun potravy,“ přiblížil Orel, jak je pár harmonický.

Foto: E. Gombala

Samec Slávek hlídá mládě v době nepřítomnosti samice

Podle ochránců má malý čtrnáctitýdenní orlík zřejmě to nejkritičtější období za sebou.

„Dokud však nebude kroužit v údolí u hnízda, tak nemá vyhráno. A vlastně vyhráno nebude mít nikdy, protože nástrah od lidí je velké množství,“ podotkl ještě vedoucí bartošovické stanice a připomenul, že obrovským nebezpečím pro orly skalní nejsou jen další volně žijící živočichové, ale také traviči, lovci i elektrické sloupy a vedení.

Foto: E. Gombala

Mládě i samici zahřívají první ranní sluneční paprsky.

Ochránci přírody z Moravy mají orlí pár čtyřiadvacet hodin pod dohledem.

„Velmi příjemně nás překvapilo, že jsme naším projektem nastartovali předpokládaný posun karpatské populace orlů skalních na vhodné lokality u nás,“ upozornil Orel a dodal, že získané poznatky dokazují, že orli skalní mají silně vyvinuté sociální chování. „Vědí o sobě na velké vzdálenosti a nějakým svým způsobem mezi sebou komunikují.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám