Hlavní obsah

Plzní pochodovaly dvě stovky pravicových radikálů

Právo, Ivan Blažek, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ
Aktualizováno

V Plzni se v sobotu sešly asi dvě stovky neonacistů na povolený pochod městem. Demonstrace skončila zhruba po dvou hodinách bez incidentů. Původně měl pochod začít ve dvě hodiny, radikálové ale začátek o více než hodinu posunuli kvůli počasí.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Radikálové se shromažďují na plzeňském náměstí.

Článek

Kolem půl čtvrté se dav vydal z náměstí Emila Škody u autobusového nádraží kolem Velké synagogy směrem na náměstí Republiky. U synagogy na radikály čekali jejich odpůrci. Byla jich zhruba stovka. Přes policejní kordón pokřikovali anarchisté na pochodující radikály a snažili se je vypískat. Strážci zákona však obě skupiny udrželi od sebe, použili k tomu také své dodávky tak, aby neonacisté mohli projít po vozovce.

Demonstranti před synagogoufoto: Právo/Lukáš Táborský

Do cíle průvodu, tedy na náměstí Republiky, dorazili neonacisté kolem 16:30. Po dohodě s policií jich asi polovinu odvezly autobusy na vlakové nádraží, ostatní se vydali průvodem zpět k autobusovému nádraží, kde se rozešli. Na vlakové nádraží přivezly pravicové radikály dva autobusy. Asi polovina z nich vyrazila opět do města, pravděpodobně kvůli tomu, že nechtěli čekat na zpožděné vlaky na nádraží.

"Nedošlo k žádnému incidentu ani zranění, nemáme hlášeny žádné pokračující akce v Plzni ani v okolí," řekl velitel zásahu Jaromír Kníže. Zřejmě jediné potyčky se zúčastnil redaktor Reflexu J.X. Doležal a jeden z demonstrantů, ale tento konflikt byl hned zažehnán. Policie a "antikonfliktní tým" oba muže od sebe roztrhla a situaci uklidnila.

Pochod extrémistů v Plzni

Neonacisté volali po svobodě slova

Radikálové pochodovali pod černými prapory, provolávali hesla jako „Totalitní stát, nenechá nás spát".

Pochodu předcházely projevy některých neonacistů, radikálové většinou volali po větší svobodě slova. Tomáš Vandas, předseda Dělnické strany označil současnou vládu za ještě horší, než byla Grossova či Špidlova, napadal i jednotlivé politiky. Například o ministryni pro lidská práva Džamile Stehlíkové řekl, že chce „zvýhodňovat úchyly“.

Organizátor pochodu Václav Bureš vyzval při projevu své soukmenovce k profesionalizaci hnutí a získání politických funkcí.

Řečníci měli společné téma - neschopnost současné vlády a omezená svoboda slova ve státě.foto: Novinky/Tomáš Holý

"Pokud nebude pochod konfliktní, nebudeme mu bránit. Trasa, kudy chtějí jít, je vyklizená,“ řekl Novinkám kolem půl druhé primátor Plzně Pavel Rödl.

„Chceme protestovat proti tomu, že neonacisté chtějí projít kolem synagogy a zároveň i proti postupu obvodní radnice, která pochod ultrapravičáků povolila, ale akce slušných lidí zakázala,“ sdělila Věra Tydlitátová z Ligy proti antisemitismu."Přijeli jsme bojovat za svobodu slova," řekl Novinkám Jiří Štěpánek z Dělnické strany. Právě svobodou slova neonacisté svůj pochod zaštítili.

Organizátor Václav Bureš odmítl komentovat další podrobnosti pochodu, zato ochotně novinářům zapózoval s igelitovou taškou s nápisem ODS Plzeň. V Plzeňské ODS byl až do ledna tohoto roku, než na členství po výzvě ODS rezignoval.

V ulicích bylo tisíc policistů

Do Plzně se kvůli pochodu sjelo na tisíc příslušníků policie, po parkovištích byly rozmístěné policejní antony. Během dopoledne přijely od Prahy obrněné transportéry, v rezervě byly vodní děla. Akce se účastnili jízdní hlídky, psovodi i antikonfliktní týmy, situaci monitoroval vrtulník.

:. V Plzni byla připravena i jednotka jízdní policie.foto: Právo/Lukáš Táborský

Hlídky uzavřely příjezdy do historického jádra města, v ulicích na trase pochodu byl od rána zákaz parkování a pro jistotu zmizely veškeré kontejnery i odpadkové koše. Obchodníci situaci brali spíše na lehkou váhu - obchody byly sice zavřené, ostatně jako každé sobotní odpoledne, ale zabedněné výlohy byly naprostou výjimkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám