Hlavní obsah

Plzeňským hejtmanem je bývalý šéf Škody Transportation Josef Bernard

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Hejtmanem Plzeňského kraje byl v pondělí zvolen bývalý šéf Škody Transportation Josef Bernard. Muž, který do ČSSD vstoupil teprve v roce 2015, ve funkci vystřídal Václava Šlajse (ČSSD). Ten z politiky odešel kvůli věku.

Foto: Jan Švábek, Právo

Novým hejtmanem Plzeňského kraje je Josef Bernard

Článek

„Chceme otevřený kraj, chceme komunikovat s občany a více je vtahovat do věcí veřejných,“ řekl Právu těsně po volbě Bernard. Za priority krajské vlády označil zdravotnictví a dopravu.

Bernard také novinářům sdělil, že obchodní podíl ve Škodě Transportation předal do správy advokátní kanceláře Jaroslava Tomáška. Tím chce oddělit svůj byznys od politiky.

„Se svoji ženou jsem založil nadační fond, který se jmenuje Normální je pomáhat,“ dodal Bernard.

Na charitu podle něj půjdou veškeré výnosy z akcií. Novopečený hejtman už dříve Právu sdělil, že dividendy by letos měly dosáhnout zhruba dvou miliónů korun.

Vítězné ANO v opozici

Ještě před samotnou volbou hejtmana se o slovo přihlásil europoslanec Jiří Pospíšil, který byl do zastupitelstva zvolen za TOP 09. Jako jediný se ujal kritiky nové koalice.

„Pana Bernarda nepodpořím, protože sociální demokracie nevyhrála volby,“ uvedl Pospíšil.

Všechny strany, které utvořily koalici, podle něj ve volbách měly zcela odlišný program. „Je zjevné, že tato koalice nebude schopna program klíčových stran naplnit,“ dodal Pospíšil.

ČSSD je v koalici s ODS, lidovci, kteří kandidovali v Koalici pro Plzeňský kraj, a se Starosty a patrioty. Koalice v zastupitelstvu drží 23 míst z celkem 45. Sociální demokraté v krajské radě drží čtyři místa, občanští demokraté tři a zbylá dvě uskupení mají po jednom křesle.

Říjnové krajské volby vyhrálo hnutí ANO, které nakonec s jedenácti mandáty skončilo v opozici. Do ní usedli také tři zástupci TOP 09, dva kandidáti z koalice SPD a SPO a šest komunistů, kteří v předchozích čtyřech letech kraji vládli po boku sociálních demokratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám