Hlavní obsah

Plzeň zatrhla popíjení v centru města

– Plzeň

Pokud se květnem počínaje v plzeňském sadovém okruhu uvelebíte na lavičce nebo někde na trávníku a otevřete si k tomu láhev vína, máte zaděláno na problém. Městští zastupitelé totiž v pondělí přijali vyhlášku, která především v centru zapovídá popíjení alkoholu na veřejnosti.

Foto: MP Plzeň

Podobná situace bude už za pár týdnů pro plzeňské strážníky důvodem k zásahu.

Článek

„Chceme tak řešit situaci, která je v některých lokalitách neúnosná,“ uvedl Martin Zrzavecký (ČSSD), radní pro bezpečnost. Podle něj nejsou potíže ani tak s popíjejícími bezdomovci, jako se zahraničními dělníky z ubytoven.

Zákaz platí pro celý širší střed západočeské metropole mezi Škodovkou, železniční tratí na Cheb, mostem přes hlavní nádraží, Tyršovou ulicí a řekou Mží. Krom toho zahrnuje i náměstí Českých bratří, okolí Luny a břehy Radbuzy od mostu v Malostranské ulici až do centra. Popíjet už nebude možné ani na zastávkách MHD nebo v padesátimetrovém okruhu kolem škol. Na předzahrádky, trhy nebo třeba kulturní akce se prohibice nevztahuje.

S rizikovým pitím alkoholu má problém až 40 procent Čechů

Zdraví

Mapy bezalkoholových zón by se měly mimo jiné objevit na webu města. „Určitě nechceme od prvního dne ukládat pokuty, bude to o upozorňování, vysvětlování,“ sdělil Zrzavecký. A když si někdo, pro vzoru Ameriky, schová flašku do pytlíku? Podle velitele městské policie Petra Vlka mají strážníci v případě důvodného podezření právo požadovat její vydání.

Kontroverzní norma   

Pro kontroverzní normu hlasovalo 27 ze 44 přítomných zastupitelů, osm jich bylo proti. „Předkládáte ji v době, kdy má národ plné zuby nejrůznějších omezení,“ upozornil pirátský zastupitel Daniel Kůs.

„Vyhlášce vyčítám příliš velkou plošnost, měla by se vyzkoušet je na omezeném území dvou tří ulic a po roce vyhodnotit,“ podotkl Kůs.

Zrzavecký kontroval: „Podle analýzy, kterou máme k dispozici, je většina populace pro. Výběr lokalit byl konzultován se státní i městkou policií a s vyhodnocením se počítá - pak může následovat zúžení či naopak rozšíření počtu dotčených míst.“

Ústavní soud zrušil část vyhlášky, která akcím města dala výjimku ze zákazu alkoholu

Domácí

Odpůrci se našli i v řadách radniční koalice, kterou v Plzni tvoří ODS, ANO, TOP 09 a ČSSD. „Jsem proti vyhlášce,“ hlásil Lumír Aschenbrenner (ODS). „Stejně jako většina ostatních se dotkne hlavně těch slušnějších. A policie i strážníci mají potřebné páky i bez ní.“

Přesunou se jinam

Někteří upozorňovali na riziko, že se jen problém přenese jinam. „V centrální oblasti se chlastá všude, z čehokoliv a cokoliv,“ připustil Petr Náhlík z opoziční KDU-ČSL.

„Rozumím tedy radním, že se snaží s tímto obrázkem něco udělat. Lidé si ale najdou nejbližší prostor, kde pít lze. A vychází mi, že to bude Mikulášské náměstí, které jsme za nemalé peníze rekonstruovali a kde jsou dvě osmiletá gymnázia,“ upozornil Náhlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám