Hlavní obsah

Plicní pacienti mají naději na nový lék od ledna

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třicet tisíc vážně nemocných pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí má velkou naději, že se od ledna dočká nejmodernějšího léku, který v ČR dosud není. "Kategorizační komise Ministerstva zdravotnictví se touto otázkou bude zabývat do konce září," sdělila Pinelopi Valsamisová z odboru farmacie ministerstva zdravotnictví.

Článek

Pokud kladně rozhodne, léčit novým přípravkem by se mohlo od ledna příštího roku. Uvedla, že komise o tom jednala už dvakrát, ale nikdy nerozhodla. Vždy hlavním důvodem bylo nedostatek informací o prokazatelnosti účinnosti léku a pak jeho vysoká cena. Denní dávka pro jednoho pacienta vychází za 45 korun, a při počtu pacientů, kteří by ho potřebovali jde o půl miliardy za rok.

"To je hodně peněz. Je velmi složité u nových léků stanovovat výši úhrady od zdravotní pojišťovny. Ne všechny země tyto nové léky mají, abychom se mohli řídit podle nich. To je i případ léku na tuto nemoc," uvedla Valsamisová. Dodala, že nyní už budou k dispozici i nové údaje o klinickém efektu léčiva a rozhodování bude snazší.

Ministerstvo by ušetřilo

"Za "podivnou" označil politiku ministerstva v případě tohoto léku doktor Viktor Kašák, primář společnosti Lerymed, místopředseda České pneumologické společnosti.

"V současné době ho předepisuji pacientům a ti si pro něj jezdí do Německa. V přepočtu měsíční terapie stojí asi 2000 korun," uvedl Kašák s tím, že je to stejná situace jako před revolucí, kdy se léky sháněly v zahraničí.

"Přitom pokud by ministerstvo stanovilo úhradu léku výrazně by na těchto pacientech ušetřilo. Kyslík pro ně denně stojí 80 korun a kromě toho musejí ležet na lůžku, které denně stojí 4700 Kč a na ARO 17 000 Kč. To všechno by se ušetřilo," uvedl primář Kašák, "protože pacienti by v nemocnici neleželi a dokonce by mohli i pracovat. Ministerstvo to ví."

V případě druhého léku, který nemocní s chronickou obstrukční plicní nemocí také nemají, ale běžně se jím léčí astma Valsamisová sdělila, že ten na programu jednání komise nebude.

"V minulých jednání komise došlo ke shodě, že lékem se bude léčit jen astma," uvedla Valsamisová. Nikdo z odborníků prý toto dosud nezpochybnil a nezažádal, aby se tím komise znovu zabývala.

Nemocných přibývá

Třicet tisíc vážně nemocných pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí nejméně do ledna příštího roku tedy musí být léčeno méně účinnými preparáty. Přitom tito lidé v nejtěžším stádiu nemoci se dusí, jsou odkázáni na podávání kyslíku a na náročnou a drahou operaci plic nebo na transplantaci plic. Sami se neobléknou a neujdou několik kroků.

Lékaři odhadují, že tato nemoc v příštích 15 letech bude jednou z nejzávažnějších na světě. Už dnes v Evropě je pátou nejčastější příčinou úmrtí a v roce 2020 se odhaduje, že jí bude patřit třetí příčka. V ČR v různé formě stádia postihuje asi 800 tisíc obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám