Hlavní obsah

Platy ve státní správě stoupnou již v listopadu

V souvislosti se schválením státního rozpočtu pro rok 2015 se stomiliardovým schodkem přijal kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) i usnesení o zvýšení platů státních zaměstnanců, k němuž má dojít už od listopadu. Původně se předpokládalo, že dostanou přidáno až od příštího roku. Polepší si příslušníci ozbrojených sborů, úředníci i učitelé.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Platy státních zaměstnanců se od listopadu zvýší o 3,5 procenta.

"Je to díky tomu, že tato vláda se chovala úsporně a je tam necelá jedna miliarda, která je potřeba na to navýšení pro listopad a prosinec, a ta je z takzvaných nespotřebovaných výdajů," řekla ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

Více peněz dostalo ministerstvo spravedlnosti, platy všem bezpečnostním složkám by tak měly od příštího roku stoupnout o pět procent.

Chládek již není polospokojen

Na vyšší příjem se mohou těšit i pedagogové. Na zvýšení jejich platů půjde z rozpočtu 465 miliónů korun. Vysoké školy navíc získají 400 miliónů korun na vzdělávání.

Letošní navýšení tak plynule naváže na již vyjednané zvýšení platů v roce 2015, kdy ministerstvo získá o 4,2 miliardy korun více, z čehož budou dvě miliardy využity na platy pedagogů. Půl miliardy pak půjde na platy nepedagogických pracovníků.

„Již nejsem polospokojen, ale jsem spokojen maximálně. S tímto rozpočtem už se dá s českým školstvím něco dělat," okomentoval rozhodnutí kabinetu ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výdajové rámce vzrostou, souhlasili poslanci

Sněmovna na svém pátečním jednání schválila navýšení střednědobých výdajových rámců na roky 2015 a 2016. Oproti dříve schválenému rámci mají v prvním roce...

Výběr článků

Načítám