Hlavní obsah

Platy politiků vzrostou o devět procent, Zeman podepsal novelu

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek podepsal novelu zákona, kterou se zpomaluje růst platů ústavních činitelů. Platy tak od ledna 2019 vzrostou jen o devět procent, a ne o původních dvacet. Základní měsíční plat například poslance a senátora se tak zvýší o 6500 korun na 82 400 korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Přehled hrubých měsíčních platů vybraných ústavních činitelů

Článek

Návrh v prosinci schválila Sněmovna. Senát se jím zabýval ve středu a ani ho neschválil, ani nezamítl, ani nepřijal žádné pozměňovací návrhy. Předloha tak šla právě k prezidentovi, který ji musel do 15 dnů podepsat.

Sněmovna schválila, že platy poslanců a senátorů by měly růst o devět procent místo toho, aby skokově vzrostly o dvacet procent. Senátní hospodářský výbor doporučoval vyšší, ale postupné navyšování v příštích dvou letech. Návrh ale neprošel. [celá zpráva]

Poslanci a senátoři letos berou základní plat 75 900 korun hrubého měsíčně. Pokud by brali o dvacet procent víc, základní plat by činil 90 600 korun. Sněmovna ale skokovému navýšení zabránila a odhlasovala si růst „pouze” o devět procent. Základní plat tak bude 83 900 korun.

Základní plat bez funkčních příplatků přitom bere pouhá dvacítka z dvou set poslanců. K tomu každý zákonodárce pobírá paušální náhrady od 39 400 Kč do 53 500 Kč hrubého.

Zákon se týká platů představitelů státní moci a některých státních orgánů, soudců a europoslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám