Hlavní obsah

Plaga: Letní prázdniny se krátit nebudou, zavření škol na měsíc zvládneme

Novinky, Barbora Zpěváčková

I kdyby školy zůstaly zavřené měsíc, situace se dá podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) zvládnout. Novinkám v rozhovoru řekl, že nepočítá s tím, že by se kvůli opatření ohledně koronaviru zkrátily letní prázdniny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Pane ministře, když by školy zůstaly zavřené déle než dva týdny, posunou se termíny maturit a přijímacích zkoušek na střední školy?

V tuhle chvíli děláme všechno pro to, abychom byli nachystáni a jedeme podle schváleného harmonogramu. Je ale pravděpodobné, že může dojít k prodloužení termínu takzvaných koronavirových prázdnin a v tu chvíli bychom to museli řešit. Ministr zdravotnictví bude ta opatření vyhodnocovat v průběhu 14 dnů. V návaznosti na tohle vyhodnocení bychom případně přikročili k dalším krokům. Ministerstvo počítá s nějakými scénáři, ale v tuto chvíli je to předčasné.

Počty nakažených v Česku skáčou po desítkách

Koronavirus

Jak ty scénáře vypadají?

To je skutečně předčasné. Je potřeba se podívat na to, jestli budou opatření zesilovat, nebo jestli zůstanou stejná. Nedokážu v tuhle chvíli odpovědět na konkrétní řešení. Scénáře jsou různé od posunutí termínů až po případnou úpravu toho průběhu. Počkejme si na to, jak se to bude vyvíjet a na doporučení ministerstva zdravotnictví. Nebudu si hrát na odborníka na koronavirus.

Pokud by školy zůstaly zavřené třeba měsíc, hrozí, že by se prodloužila výuka až do července a letní prázdniny začaly později?

V tuhle chvíli o tom, že bychom zkracovali prázdniny, neuvažuji.

Takže školní rok skončí na konci června.

Ano. V tuhle chvíli těch čtrnáct dnů až měsíc je záležitost, která je zvládatelná přes nástroje on-line vzdělávání a domácí práce. V případě, že to bude mimořádná situace, tak to budeme řešit. Zatím platí termíny, jak jsou.

Školy by měly zůstat zavřené minimálně měsíc, míní Prymula

Koronavirus

Od některých učitelů zaznívá, že se o uzavření škol rozhodlo tak rychle, že nemohli pro žáky ani připravit domácí práce. Nešlo to uzavření například o den posunout, aby se mohli připravit učitelé, ale i rodiče?

Je to rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která jednala s novými informacemi, které přicházejí minutu po minutě. BRS vyhodnocovala případy v České republice a zároveň brala ohled i na situaci v jiných zemích, ta epidemie exponenciálně roste. Pokud mají ta preventivní opatření fungovat, tak mají fungovat okamžitě. Věřím, že rozhodnutí BRS přijímala s nejlepším svědomím a vědomím.

Anketa

Zkomplikovalo vám rozhodnutí státu zavřít školy život?
Ano, ale chápu ho
24,6 %
Ano, a myslím, že je to zbytečné
9,5 %
Ne
65,9 %
Celkem hlasovalo 10914 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám