Hlavní obsah

Pitra dopraví do Česka policie, ministerstvo obdrželo oficiální vyjádření švýcarské strany

Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, který je od července 2010 ve švýcarské vazbě, se vrátí do Česka. Ministerstvo spravedlnosti v úterý obdrželo oficiální vyjádření švýcarského ministerstva spravedlnosti, že stáhl svou žádost o azyl. Převoz do České republiky zajistí policie, řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.

Foto: Právo

Tomáš Pitr

Článek

Mluvčí ministerstva se nechtěl k celé věci více vyjadřovat. "Z bezpečnostních důvodů a na žádost švýcarské strany nebudou k realizaci vydání zveřejňovány žádné podrobnosti," uvedl.

Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr byl zadržen předloni v červenci ve švýcarském Svatém Mořici a od té doby je v tamní vydávací vazbě. Česká republika okamžitě požádala o jeho vydání a na konci loňského září švýcarský nejvyšší federální soud české justici vyhověl. Pitr však kvůli obavě o život a údajné podjatosti české justice požádal ve Švýcarsku o azyl.

Pitr byl v Česku dvakrát odsouzen. Nejdříve jej Vrchní soud v roce 2006 potrestal spolu s Miroslavem Provodem za daňové delikty z roku 1994 pěti lety vězení. O čtyři roky později dostal Pitr souhrnný šestiletý trest v souvislosti s obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny.

V prosinci roku 2011 však pražský městský soud rozhodl o obnově řízení v kauze daňových deliktů. Soud v případě Provoda zrušil celý výrok o vině, u Pitra se to týkalo části skutků. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné, protože státní zástupce proti němu podal stížnost. O té bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám