Hlavní obsah

Pirátský radní na Praze 1 pohrozil starostovi rezignací

Praha

Radní Prahy 1 David Bodeček (Piráti), která má v gesci majetek a bytovou politiku, se dopisem obrátil na starostu městské části Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) a vyzval jej k řešení desatera problémů, s nimiž se chod úřadu potýká. Pokud se je do 17. prosince nepodaří vyřešit, chce Bodeček rezignovat na post v radě. Informovala o tom ve středu mluvčí pražských Pirátů Martina Vacková. Starosta se chce s Bodečkem sejít a věří, že problémy vyřeší.

Foto: www.praha1.cz

David Bodeček

Článek

Podle Bodečka má radnice problémy například v personální otázce, vnější komunikaci či v plánování a stanovování cílů. Čižinský sdělil, že se s radním sejde a na řešení jeho výtek se zaměří.

V Praze 1 vládne koalice Prahy 1 Sobě, Pirátů, My, co tady žijeme (KDU-ČSL, STAN, Iniciativa občanů) a Zelených. Podle radního se v poslední době řada kolektivních rozhodnutí vedení městské části neshoduje s jeho představami o fungování jeho gesce i úřadu městské části.

Foto: archiv Právo, Právo

Pavel Čižinský

„Musím s lítostí konstatovat, že radnice Prahy 1 v současné chvíli nefunguje tak, jak by měla. Za rok naší společné práce bychom měli být mnohem dále a uvědomuji si, že i já mám značný podíl na celkovém výsledku,” uvedl.

Dodal, že stávající koalici považuje na nejlepší možnou a že mluví pouze za sebe, nikoliv za celý zastupitelský klub Pirátů.

Personálie i koaliční jednání

Radní v dopise vyzval Čižinského a další lidi z vedení městské části k vyřešení deseti problémů. První tři se týkají personální situace na úřadě, která je podle něj tristní. Problém podle něj představuje „ukončování pracovních poměrů s klíčovými zaměstnanci bez předchozí konzultace v rámci koaličních partnerů”, stejně jako obsazování vedoucích pozic a poddimenzované personální obsazení některých odborů.

Oddělení vnějších vztahů podle něj „nepracuje na rovnoměrném vytváření pozitivního mediálního obrazu všech členů koalice podle volebního výsledku, což škodí zejména klubu Pirátů”.

Krnáčová se chce vrátit na magistrát. Tentokrát má ambici šéfovat úředníkům

Domácí

„Opakovaně po roce spolupráce žádám o podepsání programového prohlášení rady v původní verzi z konce roku 2018 a stanovení si klíčových cílů,” uvedl Bodeček.

Žádá také nastavení pravidelných koaličních jednání, přípravu koncepce bytové politiky a plánu ztransparentnění a zefektivnění práce úřadu. Radnice by podle něj měla dokončit privatizaci bytů u vybraných desítek případů, u nichž proces privatizace pokročil. Radní odmítl také zásahy ostatních členů rady do svých gescí.

Nutná koaliční shoda

Čižinský ocenil, že Bodeček na problémy otevřeně upozornil. „S kolegou Davidem Bodečkem jsme si už dohodli schůzku a jsem si jistý, že problémy odstraníme, pokud si rozdělíme jejich řešení a všichni koaliční partneři společně přiloží ruku k dílu,” uvedl. Dodal, že v politických otázkách, jako je prodej bytů, bude nutné dosáhnout koaliční shody.

„Co se pak týká úřadu, za ten je odpovědný primárně tajemník (František Dvořák), kterého jsme zdědili po předchůdcích a který zatím odmítá rezignovat,” uvedl starosta. Doplnil, že vedení radnice pracuje z důvodu „jasných pochybení” na jeho odvolání. Pokud jde o nedostatek lidí, veřejná správa má podle něj problém nalákat kvalitní zaměstnance za tabulkové platy.

Hřibovým poradcům připlácejí Piráti statisíce

Domácí

Loňské volby v první městské části vyhrála Praha 1 Sobě, která získala šest mandátů v 25členném zastupitelstvu. Druhá byla ODS s pěti křesly a třetí Piráti se čtyřmi mandáty. Volební koalice My, co tady žijeme obsadila rovněž čtyři křesla. TOP 09, která v minulém volebním období vládla společně s ODS a ČSSD, získala tři mandáty. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO se dvěma křesly a Zelení s jedním.

Reklama

Výběr článků

Načítám