Hlavní obsah

Piráti ztrácejí preference. Kazí si to hlavně u mladých

Hnutí ANO je stále nejsilnější politickou stranou v zemi a vyhrálo by volby se ziskem 28,5 procenta hlasů. Plyne to z průzkumu společnosti Kantar TNS pro Českou televizi, který připisuje stabilní druhé místo ODS s 15,5 procenta. Ukazuje ale i na propad Pirátů, kteří by získali jen 12 procent hlasů, což je pokles o 2,2 procentního bodu, tedy nad statistickou chybou.

Volební model Kantar TNS pro Českou televizi.

Článek

Podle průzkumu se mnozí od Pirátů odklonili a dali přednost jiným opozičním stranám, jako jsou ODS, Starostové a nezávislí a zelení. Týkalo se to především skupiny mladých voličů, kde Pirátům podpora klesla z 30 na 23 procent. To je přitom cílový elektorát Pirátů.

Volební model ukazuje, že SPD by získala 9,5 procenta, ČSSD osm, KSČM sedm procent. Do Sněmovny by se ještě dostala KDU-ČSL s pěti procenty a Starostové a nezávislí s 5,5 procenta.

TOP 09 podporuje 3,5 procenta lidí, zelené dvě procenta. Tyto partaje by se do Sněmovny nedostaly.

V komentáři agentury zazněla i zdůvodnění přechodu k jiné straně. Příčinou bylo, že „čekali od Pirátů víc,“ že jim vadí jejich „nečinnost a neviditelnost“, a že „nedokážou prodat, co dělají“.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek na výsledky reagoval slovy: „Jsme pokorní.“ A přiznal: „Udělali jsme nějaké drobné chyby.“ Připomněl fotografie některých členů strany na ruském velvyslanectví nebo těžbu kryptoměny ve služebním bytě jednoho z poslanců Pirátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám