Hlavní obsah

Piráti v Praze slíbili konec tajného hlasování. Mnoho šancí nemají

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Piráti zřejmě neprosadí v radě hl. m. Prahy konec tajného hlasování a zavedení jmenovitého hlasování. Takový návrh slíbili předložit už v květnu poté, co rada hlasovala tajně o geologickém průzkumu na metro D. Zatímco od náměstků ze Spojených sil pro Prahu zní, že tajné hlasování musí být zachováno a nápad Pirátů pramení z jejich nezkušenosti, zástupci Prahy sobě mlčí. Byli to ale právě oni, kteří tajné hlasování o metru D navrhli, a všichni straničtí zástupci ho podpořili.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo a Profimedia.cz/CNC

Zleva Adam Scheinherr, Zdeněk Hřib a Petr Hlaváček

Článek

„Hlasování na radě je dnes neveřejné a tak to bylo vždy. Chceme jmenovité hlasování a návrh chci projednat na nějakém z dalších koaličních jednání, ale přijde mi, že vůle koaličních partnerů k tomu stále není,” řekl Novinkám radní pro transparentnost Adam Zábranský.

Konec tajného hlasování a zavedení jmenovitého hlasování prosazovali Piráti již před volbami. Slibem transparentnosti se zaštiťovaly i další dva subjekty současné koalice Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a lidovci) i Praha sobě. Ani jeden z partnerů ale zatím pro ukončení takové praxe stoprocentně rozhodnutý není.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adam Zábranský na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Dnes běžné neveřejné hlasování probíhá tak, že každý z 11 členů rady zvedne ruku pro návrh, proti němu nebo se hlasování zdrží a v zápise je poté uveden pouze počet hlasujících, nikoliv jejich konkrétní jména. Právě tato varianta umožňuje politikům v případě problému jistou anonymitu. Jelikož není uvedeno konkrétní jméno, není možné je snadno hnát k odpovědnosti za případné pochybení. Například poslanci ve Sněmovně mají z toho důvodu tzv. poslaneckou imunitu a nemohou být bez souhlasu Sněmovny vydáni k trestnímu stíhání.

Piráti slibovali, že s takovým jednáním zatočí a prosadí transparentní přístup, kdy bude u každého hlasování jmenovitě uvedeno, kdo jak hlasoval. Předložení návrhu na jmenovité hlasování a tím i ukončení možnosti toho tajného avizoval předseda Pirátů Ivan Bartoš už v květnu. Ani tři měsíce poté se tak ale nestalo. Unesení o tom, že žádné tajné hlasování v radě už nepodpoří, si přijal pouze samostatně klub Pirátů.

Návrh na ukončení tajného hlasování pramení z absolutní nezkušenosti Pirátů s během radnice a samosprávy
náměstek pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN)

„Tento bod byl pro Piráty jedním z důležitých bodů předvolebního programu. Je nutné si však uvědomit, že jsme jen jednou třetinou koalice,” reagoval pro Novinky primátor Zdeněk Hřib.

Piráti jsou nezkušení

„Tajné hlasování by mělo být zachováno. Někdy potřebujete hlasovat o citlivých věcech a ta možnost musí být. Pokud si Piráti myslí, že by to tak být nemělo, tak to podle mě pramení z jejich absolutní nezkušenosti s během radnice a samosprávy,” řekl Novinkám náměstek pro životní prostředí a bezpečnost Petr Hlubuček (STAN).

„Byl bych nerad, abychom si takovýmto opatřením zavřeli dveře pro okamžiky, kdy to bude skutečně účelné,” dodal Hlubuček.

Tajná volba je pilíř demokracie

Podobně to vidí i jeho kolega z koalice Spojených sil pro Prahu a náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09).

„Řekli jsme si, že tajnou volbu do klobouku už dělat nebudeme. Jsem tak zvědavý, s čím radní Zábranský přijde. Na druhou stranu k tomu ideově říkám, že tajná volba je základním pilířem demokracie,” uvedl Novinkám Hlaváček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hlaváček na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Problém vidí v návrhu Pirátů ohledně jmenovitého hlasování. Politici by podle něj měli mít možnost přijmout důležité rozhodnutí bez strachu z následné kriminalizace. „Je potřeba to vzít v úvahu a nedělat z politiků nadlidi,” dodal Hlaváček a připomněl například kauzu Opencard, kdy byli podmínečně odsouzeni dva bývalí primátoři Bohuslav Svoboda (ODS) a Tomáš Hudeček (tehdy TOP 09).

Praha sobě vyčkává

Debata o ukončení tajného hlasování v radě hl. m. Prahy se rozpoutala v květnu poté, kdy si vedení města v tajné volbě schválilo zahájení geologického průzkumu na metro D.

Pro hlasování o metru D v tajné volbě v květnu zvedli ruku vedle primátora Zdeňka Hřiba i náměstek za TOP 09 Petr Hlaváček a všichni čtyři členové Prahy sobě – náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, náměstek pro finance Pavel Vyhnánek, radní pro kulturu Hana Třeštíková a radní pro sociální oblast Milena Johnová.

Hřib své květnové tajné hlasování omlouvá tím, že chtěl vyjít vstříc koaličním partnerům. „Podcenil jsem zřejmě symbolický význam tohoto kroku. Jelikož z formálního pohledu tam žádný rozdíl není, protože finální součet hlasů na Radě i při běžném hlasování zvednutím ruky se vždy zaznamená jen číslem, bez jmenovitého určení, kdo všechno jak hlasoval,” vysvětluje primátor.

Ani jeden z členů Prahy sobě ve vedení města nechtěl nyní tři měsíce po hlasování na dotaz jasně říct, zda by definitivní konec možnosti tajné volby podpořil nebo zda by byl pro zavedení jmenovitého hlasování.

„Až se to bude řešit na koaličním jednání, tak se k tomu určitě kolegům vyjádřím. Čekám až zazní konkrétní návrh,” řekl Novinkám náměstek pro finance Pavel Vyhnánek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hana Marvanová a Pavel Vyhnánek na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Předseda klubu a šéf strany ale nikoliv člen rady hl. m. Prahy Jan Čižinský dodal, že jde o sporný bod, který se bude řešit na koaličním jednání. „Sporné body je třeba řešit v koalici, nikoliv přes média,” reagoval krátce. Stejně reagoval i náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), který tajné hlasování o metru D v květnu navrhl.

Schválení geologického průzkumu si odhlasovali radní v květnu. Ten by měl stát 1,5 miliardy korun. Jeho zahájení začalo oficiálně v červnu v Praze na Pankráci a na nové lince metra, která by měla stát 72 miliard korun a měla by mít 10 stanic, by se první cestující mohli svézt v roce 2027.

Reklama

Výběr článků

Načítám