Hlavní obsah

Piráti se hádají dál. Nově chtějí sejmout Ferjenčíka

– Praha
Právo, kab

Spory mezi Piráty nemají konce. Nově čelí kritice a návrhu na hlasování o odvolání z pozice šéfa mediálního odboru poslanec Mikuláš Ferjenčík. A to kvůli způsobu, jakým se postavil ke kauze bývalé šéfky pražských zastupitelů Michaely Krausové, která skončila kvůli svým schůzkám s obviněným manažerem JC Decaux Tomášem Tenzerem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Článek

Už od pátku přitom budou Piráti hlasovat na svém internetovém fóru i o odvolání partnera Krausové, předsedy poslanců Jakuba Michálka, z postu místopředsedy strany. Toto hlasování proběhne na návrh šéfky personálního odboru Jany Koláříkové, která Michálka obvinila ze šikany. Hlasování uzavřou v pondělí.

„V souvislosti s odpovědností Mediálního odboru za nezvládnutí externí komunikace v kauze Krausová - Tenzer, kdy došlo k tomu, že mediální komunikaci za Michaelu Krausovou z ne zcela jasných důvodů vedl její partner Jakub Michálek, dávám členský podnět k získaní podpory pro zahájení jednání Celostátního fóra ve věci případného odvolání vedoucího MO Mikuláše Ferjenčíka, který za odbor nese politickou odpovědnost,“ zní návrh středočeského piráta Dalibora Záhory.

Piráti se do sebe pustili urážkami. Spory bobtnají

Domácí

Ferjenčík na něj odpověděl slovy: „Předně bych rád řekl, že považuju za naprosto nešťastnou vnitrostranickou kulturu, kde se nejdřív odvolává a až potom se zjišťují odpovědi. Nicméně rád odpovím. Mediální komunikaci Míši nevedl její partner, ale Míša. Její partner se jí zastal na Pirátských listech, na čemž nevidím nic špatného.“

Pro návrh řešit Ferjenčíkovo odvolání hlasovalo do včerejšího večera 34 ze 190 hlasujících. Pirátů je dohromady asi tisíc. Aby bylo hlasování svoláno, musela by se vyjádřit pro návrh většina hlasujících a minimálně zhruba přes 60 členů.

Kritikou nešetřila ani manželka Bartoše

Způsob, jakým Piráti komentovali kauzu Krausová-Tenzer na fóru zkritizovala i pirátka z Prahy 2 a manželka předsedy Ivana Bartoše, Lydie. Nelíbilo se jí, že se po provalení schůzek Krausové a Tenzera pražské zastupitelky zastal veřejně její partner Michálek a celou situaci bagatelizoval.

Foto: Novinky

„Nechápu, jak jsme mohli dopustit, aby za nás mediálně vyšlo toto, když se profilujeme jako věcná racionální strana, jak je možné, že magistrátní klub funguje jako klan a proč jsme v situaci, kdy členové strany kritického myšlení a informovaného rozhodování obhajují vesměs cokoliv, protože ‚zlá media, zlí novináři a nepřející političtí rivalové‘,“ napsala.

Šikanuje nás, chová se hnusně a arogantně. Piráti chtějí konec Michálka ve vedení strany

Domácí

Veřejné hádky, při nichž je terčem kromě Michálka, Ferjenčíka a Krausové také europoslanec Mikuláš Peksa, který podpořil návrh odvolat Michálka, dělají některým straníkům vrásky na čele.

„Chceme do vedení krajů? Chceme za dva roky do vlády? Chceme mít ministry? No tak ti říkám, že jestli budeme pokračovat stylem - pereme špinavé prádlo na veřejnosti či zveřejňujeme si soukromou komunikaci na veřejném fóru - tak se nejen můžeme s nějakou možností vyjednat koalici rozloučit (nikdo nebude chtít opakovat zoufalství Věcí veřejných a být s takovou stranou v koalici), ale můžeme i počítat s tím, že se dost možná do té doby rozpadneme sami, protože ztratíme vnitřní vzájemnou důvěru,“ napsal na fóru poslanec Martin Jiránek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám