Hlavní obsah

Piráti kandidáta na prezidenta stavět nebudou

– Praha
Novinky, zpe

Piráti nemají v plánu postavit svého kandidáta do blížících se prezidentských voleb. Předseda strany Ivan Bartoš to řekl ve středu po schůzce s hnutím ANO, se kterým řešili budoucí uspořádání Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Nevím, že by bylo v plánu za Piráty někoho stavět,“ odpověděl Bartoš na dotaz, zda strana někoho vyšle do klání o Hrad.

Vypadá to, že Piráti nepodpoří ani žádného z dosavadních adeptů. „Nemyslím si, že je v té soutěži úplně fér podporovat i nezávislého kandidáta tou vahou politické strany ve Sněmovně,“ uvedl Bartoš po jednání se zástupci hnutí ANO.

Spory zažehnány

Na schůzce se s poslancem Radkem Vondráčkem a brněnským primátorem Petrem Vokřálem (oba ANO) se prý bavili především o uspořádání Sněmovny. Piráti už dříve avizovali, že by chtěli post místopředsedy dolní komory. Nyní Bartoš doplnil, že mají zájem i o předsedu bezpečnostního výboru.

„Řekli jsme hnutí ANO naši strategii, která vylučuje koaliční spolupráci i tichou podporu vlády, kterou má sestavit ANO. Soustředili jsme se na programové průsečíky, řešili jsme především složení Sněmovny,“ komentoval Bartoš s tím, že schůzka byla přínosná a že se na ní řešily i některé neshody.

Měl tím na mysli mediální přestřelky s šéfem ANO Andrejem Babišem. Lídr vítězného hnutí ve středu odpoledne řekl, že členové Pirátu by měli jít na lekci slušného chování. [celá zpráva]

Středeční večerní schůzku označil za konstruktivní i Vondráček. „Bavili jsme se věcně,“ podotkl.

Piráty se prý snažil přesvědčit o tom, proč by ANO měla náležet funkce předsedy Sněmovny. O post má zájem také ODS. Koho Piráti podpoří, rozhodne jejich poslanecký klub v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám