Hlavní obsah

Piráti hlasují o rozpuštění své strany

Novinky, Renáta Bohuslavová

Piráti na svém internetovém fóru spustili anketu o rozpuštění strany. Ačkoliv se pod ní sešly spíše recesistické a ironické komentáře o rozpuštění konkurenčních stran, autor Jakub Nepejchal chce rozpoutat debatu o tom, zda by se nemělo budovat něco lepšího. Stranické peníze navrhuje buď vrátit státu, nebo rozdělit mezi členy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na celostátním fóru.

Článek

„Zakládám tuto anketu, abych zjistil, jaké jsou nálady mezi spolustraníky a jaký je váš názor na případné provedení takového rozpuštění. Budu rád za pomoc s formulací usnesení, které bychom předkládali na celostátním fóru,“ napsal kolegům Pirát z Olomoucka Nepejchal.

Anketu vyhlásil 29. prosince a rovnou připravil i návrh usnesení na plánované celostátní fórum, které se uskuteční tento víkend v Ostravě.

Součástí ankety je kromě varianty stranu nerozpouštět, pro kterou do úterního odpoledne hlasovalo 58 Pirátů (51 procent hlasujících), i návrh na rozdělení stranických peněz po případném zániku. Autor navrhuje buď vrátit peníze státu, nebo je rozdělit mezi členy podle délky členství či podle stranických funkcí. Poslední variantou je dát každému stejně. Ta našla podporu u deseti procent hlasujících.

Budovat něco lepšího?

„Chtěl bych dosáhnout toho, abychom se zamysleli nad tím, jestli jsme v takových Pirátech, v jakých chceme být, a jestli by třeba nestálo za to, začít budovat ještě něco lepšího ,na zelené louce‘,“ dodal Nepejchal.

Do ankety se do úterního odpoledne zapojilo zhruba 10 procent všech straníků, kterých je přes tisíc.

Bartoš: Zatím nerozpouštět

Podle předsedy strany Ivana Bartoše jde o oblíbenou a nezávaznou anketu. „Děkuji autorovi za tuto oblíbenou a pravidelnou nezávaznou anketu,“ napsal na fórum na základě dotazu Novinek.

„Vzhledem k tomu, že zde chybí možnost ,Rozpustit se a peníze věnovat na ochranu bio poníků a jednorožců‘, doporučuji zatím nerozpouštět, než někdo upraví anketu do podoby, aby obsahovala všechny reálné možnosti,“ pokračoval s nadsázkou Bartoš.

Piráti si tento víkend budou na stranickém fóru volit nové vedení. Na šéfa strany má nejvíce nominací právě Bartoš. Podporu získali i poslanci Mikuláš Ferjenčík a Vojtěch Pikal, který ji ale odmítl. O místopředsednické posty svede boj až 10 členů.

Anketa

Jak byste hlasoval/a v anketě Pirátů o rozpuštění jejich strany?
Nerozpouštět
18,4 %
Rozpustit a peníze vrátit státu
78,9 %
Rozpustit, peníze každému stejně
1 %
Rozpustit, peníze členům dle délky členství
1 %
Rozpustit, peníze členům dle funkcí
0,7 %
Celkem hlasovalo 22630 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám