Hlavní obsah

Piráti chtějí vyšetřování vlivu autoritářských režimů

– Praha
Právo, ada

Piráti chtějí ve Sněmovně oživit zřízení vyšetřovací komise pro vyhodnocení vlivu autoritářských režimů na vnitřní záležitosti českého politického systému. Pokud by to bylo možné, měla by dolní komora komisi ustavit tento týden, kdy končí schůze Sněmovny.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jakub Michálek

Článek

V neděli to v ČT řekl šéf pirátského klubu Jakub Michálek. Hlavní motivace podle něj je, že se objevily informace, podle kterých si firma Home Credit nejbohatšího Čecha Petra Kell­nera zaplatila PR agenturu, která má v očích Čechů vylepšit obraz Číny.

Home Credit si najal agenturu na zlepšení obrazu Číny v ČR

Domácí

„Rudá chobotnice z čínského Home Creditu si platí PR. Pokud zjistíte, že si to v podstatě platí nejbohatší člověk v tomto státě, který má majetek 300 miliard korun, a takovýmto způsobem dehonestuje politické oponenty nebo lidi, kteří mají jiný názor, a vměšuje se do politické soutěže pokoutnými metodami za čínské peníze, je to útok na demokracii, rozhodně bychom to neměli přehlížet,“ prohlásil Michálek.

Server Aktuálně.cz minulý týden uvedl, že Home Credit proplatil téměř 2000 hodin práce PR agentuře C Reputation Management, aby pomáhala těm, kteří se v českých médiích zastávají čínského režimu, a naopak útočila na kritiky Pekingu. Podle serveru vznikla skrytě síť, kterou najatá agentura koordinovala.

Babišovci nesouhlasí

Návrh na zřízení vyšetřovací komise, se kterým přišla Helena Langšádlová (TOP 09) spolu s dalšími opozičními poslanci, přitom ve Sněmovně leží rok.

Poslanecká většina tehdy zamítla její nápad, aby byl nový bod zařazen hned v prosinci 2018. Od té doby je návrh pravidelně zařazován na každou schůzi Sněmovny, včetně té probíhající, která skončí tento týden. Ale vždy na konci každé schůze padá spolu s dalšími návrhy pod stůl za souhlasu poslanců. Do neděle nikdo nenavrhl, aby zřízení komise bylo přednostně projednáno.

Nahněvaná Čína se mstí, zrušila Česko-čínské obchodní fórum

Domácí

Ustavení komise nemá podporu u nejsilnější poslanecké frakce ANO, což včera potvrdil šéf Sněmovny a místopředseda hnutí Radek Vondráček.

Podle něj klub babišovců na věc nemá jednotný názor. Sám by pro vznik komise nehlasoval, nebyla by podle něj schopna něco potvrdit, vyvrátit či vyšetřit. Podobnými záležitostmi se prý mají zabývat tajné služby.

Také místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) připustil, že jde hlavně o věc zpravodajců. Sám by ale pro zřízení komise ruku zvedl, aby nebyl podezírán, že je něčí spojenec.

Reklama

Výběr článků

Načítám