Hlavní obsah

Piráti chtějí vlastní think tank, stát jim přispěje

Právo, Karolina Brodníčková

Po evropských volbách si chtějí piráti založit vlastní stranický institut. Na něj by mohli od státu čerpat milionové příspěvky, ale až po příštích volbách do Sněmovny, pokud v nich tedy jejich strana uspěje. Institut zakládá bývalá místopředsedkyně strany Jana Michailidu, ovšem bez vědomí předsedy Ivana Bartoše.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda pirátů Ivan Bartoš

Článek

Založení Pirátského institutu, jak má znít oficiální název, podpořil místopředseda pirátů, poslanec a kandidát na lídra eurovoleb Mikuláš Peksa.

„Jsem příznivce konceptu politických institutů, jako jsou v Německu. Institut by měl možnost věnovat se vzdělávací činnosti nezávislé na kampani. Asi bychom měli mít institut, který stabilně umožní propagovat náš program bez ohledu na to, jestli je kampaň, nebo ne,“ řekl Právu.

O tom nic nevím
předseda pirátů Ivan Bartoš

Už v lednu by se tím mohl zabývat republikový výbor strany, nebo Celostátní fórum. Zakládání institutu by však Peksa raději odložil až po květnových eurovolbách. Naopak Bartoš se k plánům kolegů nevyjadřoval, prý o nich netušil. „O tom nic nevím,“ řekl Právu.

Michailidu zatím o svém záměru informovala na pirátské internetové diskuzi, kde zveřejnila i návrh stanov institutu.

„Stále je možné, že se cesty institutu a strany v budoucnu rozejdou. Můžu ale pravděpodobně říct, že v současnosti obě strany preferují cestu kooperace či tolerance. Institut by měl mít největší těžiště činnosti v kultivaci a případně šíření pirátských idejí v dlouhodobém kontextu,“ napsala Michailidu Právu.

Na pirátské straně by mohl být nový spolek nakonec i zcela nezávislý. Proti ní však prý nepůjde.

„Nemyslím si, že by kdokoli z nás, kteří se na přípravě stanov podílíme, měl potřebu prvoplánově kritizovat jednotlivé kroky, které strana plánuje a vykonává v krátkodobém horizontu. Právě kvůli tomu, že se nechceme soustředit na tyto krátkodobé záležitosti, jsme pocítili touhu založit paralelní pirátskou platformu,“ dodala Michailidu.

Instituty mají i ostatní strany

Vlastní institut mají i další politické strany: ANO, ODS, lidovci, TOP 09 a soc. dem. Všem dohromady dal letos stát na příspěvcích 25 milionů korun.

Nárok na příspěvek na podporu činnosti institutu vzniká pouze straně, která získala aspoň jeden mandát ve sněmovních volbách ve dvou z posledních tří po sobě jdoucích volebních obdobích.

Česká pirátská strana by na něj tak dosáhla až po případném úspěchu v příštích sněmovních volbách.

Předmětem politického institutu by měla být výzkumná, publikační, vzdělávací nebo kulturní činnost, a to například v rozvoji demokracie, právního státu, ale také občanské společnosti, v podpoře aktivní účasti občanů na veřejném životě i ve zlepšení kvality politické kultury a veřejné diskuse.
Peníze z institutu nemohou být použity například na volební kampaň a organizace musí mít založený otevřený účet.

Roční příspěvek pro institut činí deset procent z celkové výše příspěvku státu na činnost strany, což se odvíjí z mandátů a hlasů ve volbách. Piráti by ročně od státu měli dostat asi 33 milionů korun, na institut by tak šlo zhruba přes tři miliony korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám